Koprivnica: predstavljeni rezultati projekta MLEKO

Farmere uključene u projekt predstavio je proizvođač mlijeka Nikola Severović, iznijevši  pozitivna iskustva svih farmera, te istaknuvši važnost provođenja sličnih projekata i edukacija za poljoprivrednike. Razlog je prije svega, u potrebi poljoprivrednika za cjeloživotnim obrazovanjem, povećanju njihove konkurentnosti na međunarodnom tržištu, ali i lakšoj prilagodbi normama EU nakon ulaska Hrvatske u EU.

Kao jedan od rezultata projekta predstavljene su dvije publikacije i brošura, namijenjene farmerima uključenim u projekt, svim proizvođačima mlijeka kao i stručnjacima koji se bave kontrolom mlijeka. Stručni priručnik, pak, sadržava kronološki pregled stručnih analiza i obrada uzoraka mlijeka izvršenih tijekom provedbe projekta. Vodič dobre higijenske prakse u proizvodnji mlijeka namijenjen je svim proizvođačima mlijeka, stručnjacima iz područja kontrole mlijeka. Vodič sadržava pregled regulativa i zakonskih odredbi iz područja proizvodnje mlijeka, kao i pregled regulativa i normi EU, koji se odnose na proizvodnju mlijeka prema načelima dobre higijenske prakse, a kojih će se morati pridržavati proizvođači mlijeka nakon ulaska Hrvatske u EU.

Projekt MLEKO provodio se 13 mjeseci, u čijoj je provedbi sudjelovalo 120 farmera s područja Koprivničko-križevačke županije.

Nositelj svih projektnih aktivnosti  je  Koprivničko-križevačka županija u suradnji s POROM – Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja, dok su projektni partneri Hrvatski stočarski centar, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj. 

Skip to content