Kreće projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika“

Ugovor o dodjeli 73,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u prisutnosti ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Marka Pavića i ministra uprave Ivana Malenice potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric te u ime korisnika direktor tvrtke Gradski Parking d.o.o. Goran Bulat.

Projekt integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika usmjeren je na rješavanje niza utvrđenih razvojnih izazova iz sektora prometa na području Šibenika. Projekt između ostalog obuhvaća:

  • Izradu studije organizacije i integracije javnog prijevoza prema Mobility as a Service konceptu.
  • Izgradnju i opremanje logističkog centra Poljana na lokaciji Trga Poljana. Planira se izgradnja podzemnog logističkog centra u sklopu kojeg će se nalaziti centar za upravljanje mobilnošću, punionice za električna vozila, prostor za opskrbu stare gradske jezgre (pretovar robe iz dostavnih vozila na električno dostavno vozilo za opskrbu gospodarskih subjekata i stanovnika povijesne jezgre), te će sadržavati ukupno 256 parkirnih mjesta.
  • Uspostavu i organizacijski aspekt djelovanja Centra za upravljanje mobilnošću. Centar za upravljanje mobilnošću bit će smješten u prostoru logističkog centra Poljana. Centar za upravljanje mobilnošću radit će na razvoju i održavanju ticketing sustava, modela e-plaćanja u sklopu kojega će se razviti gradska kartica kao unaprjeđenje integrirane prijevozne karte, kojom će se korisnicima, odnosno putnicima, olakšati korištenje različitih prijevoznih usluga u gradu, a Centar će biti zadužen i za praćenje i održavanje mobilne aplikacije koja se također izrađuje u okviru ovog projekta.
  • Nabavu 11 novih niskopodnih autobusa u svrhu unaprjeđenja javnog autobusnog prijevoza koji će prometovati na ukupno sedam linija u Šibeniku. Popratno će se info displayima koji pružaju osnovne informacije putnicima opremiti 17 stajališta na području grada Šibenika.
  • Izradu aplikacije za pametne telefone koja će sadržavati sljedeće funkcije: pregled slobodnih parkirnih mjesta na području Grada Šibenika, opciju rezervacije parkirnog mjesta za određeno vremensko razdoblje dana, kupnju raznih vrsta karata (parkirne, prijevozne), planiranje putovanja korištenjem opcije pregleda povezanosti voznih redova različitih oblika prijevoza, prikaz lokacija i mreže cjelokupnog prometnog sustava (lokacije parkirališta, autobusnih stanica i kolodvora, trajektne i brodske luke i stajališta na otocima, stanice sustava javnih bicikala, informacije o radovima na prometnicama i sl.).

Izvor fotografije: https://razvoj.gov.hr/

Skip to content