Lovas: predstavljen projekt razvoja vinogradarsko-vinarske proizvodnje

O projektu su govorili predstavnici lovaske općine, vinogradarskih udruga i zadruga iz Lovasa i Ravenne.

Za provedbu projekta osigurano je 166.000 eura, od kojih je 75 posto iz europskog predpristupnog fonda PHARE-a 2006., a ostatak plaćaju sudionici projekta, kazao je općinski načelnik Željko Cirba. Trenutačno je zainteresirano 15-ak manjih vinara s lovaskog područja te Poljoprivredna zadruga “Lovas” i lovaska Zadruga “Arator” d.o.o. koja posjeduje stotinjak hektara vinograda.

“Imamo najave kako će se u 2009. na području općine novim vinogradima zasaditi 20-ak hektara”, rekao je Cirba.

Po riječima upravitelja Poljoprivredne zadruge “Lovasa” Adama Rendulića vinogradari i vinari iz Lovasa podupiranjem projekta WINE-DEV-a žele od “sirovinaca” postati prerađivači i proizvođači, kako bi dohodak zadržali na području općine i usmjerili ga u razvoj. “Time bi omogućili novo zapošljavanje i stvaranje novog dohotka”, kazao je Rendulić, dodavši kako su jesenas lovaski vinogradari “jedva” uspjeli prodati grožđe i to po vrlo nepovoljnim cijenama, a dio mlađeg nasada u vinogradima zbog nemogućnosti prodaje nije ni obran.

“Proizveli smo oko 200 tona grožđa koje smo dijelom predali “Iločkim podrumima”, dijelom “Erdutskim vinogradima”, ali po vrlo nepovoljnim cijenama jer vinarije ove godine nisu bile zaintersirane da preuzmu grožđe, posebice sortu frankovku”, naveo je.

“Projekt WINE-DEV je dobrodošao i nadamo se da će biti korak više k razvoju vinogradarstva. Izgradnja vinarije bitno bi pridonijela da taj razvoj bude još brži, a domaćim bi se vinogradarima omogućila sigurna prodaja grožđa domaćoj vinariji”, ocijenio je Jelenko Vlajčić, predsjednik lovaske Udruge vinogradara i vinara, u koju je učlanjeno 11 lovaskih obiteljskih vinogradara s 44 hektara vinograda.

Po riječima Giovannija Pausinija iz ravennske Confeooperative, koja povezuje oko 3000 zadruga i poljoprivrednih proizvođača s ravennskog područja, ta udruga je spremna pružiti tehničku pomoć provedbi projekta. Confeooperativa će izraditi projektni prijedlog izgradnje vinarije te Studiju razvoja vinogadarstva i vinarstva na području lovaske općine, najavljeno je te rečeno kako je rok za završetak projektne dokumentacije 2009. (Hina) 

Skip to content