MET.R.I.S. najveći ugovor u sklopu programa Phare 2006 Novi jadranski program za susjedstvo

Projekt kojeg je predložila Istarska razvojna agencija ima za cilj uspostavljanje istraživačkog centra za metalnu industriju u Istarskoj županiji, kako bi se pomoglo malom i srednjem poduzetništvu te industrije da postigne konkurentnost na globalnom tržištu poboljšavajući svoj proizvod i razvoj novih proizvoda.

Ideja za istraživačkim centrom nastala je nakon analize istarskog gospodarstva, koja je pokazala da je prerađivačka industrija najvažniji zasebni gospodarski sektor sa više od 33 posto ukupnog dohotka i više od 31 posto ukupno zaposlenih, dok metalna industrija čini više od 50 posto prerađivačke industrije. Da bi tvrtke u tim industrijama bile konkurentne na globalnom tržištu potreban je sretan spoj kvalitete i cijene, a investiranje u istraživanje i razvoj ključni su faktori k ispunjenju i zadržavanju konkurentne pozicije na tržištu kojem dominira inovacija. Trenutno su, mali i srednji poduzetnici u metalnom sektoru okupljeni oko velikih kompanija  i pretežito djeluju kao njihovi dobavljači. U slučaju da velike kompanije prestanu koristiti njihove usluge zbog nedostatka novih proizvoda što je povezano sa nedostatkom istraživačkih i razvojnih aktivnosti, gospodarstvo Istarske županije bi se našlo u problemima zbog velikog broja zaposlenih u tom sektoru.

Svrha istraživačkog centra usmjerena je prema stimuliranju i potpori projektnih inicijativa, što će značajno utjecati na razvoj i povećanje ulaganja u metalni sektor. Također, utjecat će i na povećanje zaposlenosti u tom sektoru, oživjeti područja djelovanja, komercijalizirati nove tehnologije i ojačati lokalno gospodarstvo.

Pozitivan utjecaj istraživačkog centra očitovat će se i putem obrazovnih aktivnosti usmjerenima prema studentima regionalnih učilišta i sveučilišta, ali i na male i srednje poduzetnike. 

Skip to content