Ministar u Salima: potpisan ugovor za dogradnju luke

– Realizacijom ovog projekta povećat će se kvaliteta javnog pomorskog prijevoza, veća sigurnost putnika, dugoročna održivost, poboljšanje opće kvalitete života, bolja prometna povezanost otoka s kopnom, veća mobilnost te pozitivan efekt na razvoj gospodarstva. Poboljšanjem kvalitete infrastrukture luke Sali osigurat će se integracija Dugog otoka u širu prometnu mrežu, što će potaknuti lokalni gospodarski rast i pozitivno utjecati na demografsku sliku te urbani razvitak otoka, kazao je ministar Butković te istaknuo da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovom trenutku provodi infrastrukturne projekte vrijedne oko 20 milijardi kuna.

Napomenuo je i da se u posljednje dvije, tri godine posebno ulaže u lučku infrastrukturu, a kroz EU fondove u projekte lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji uložit će se ukupno 89,355.660 kuna. 

– Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada kao dosad nije ulagalo u lukobrane, luke i rive. To, među ostalim, možemo zahvaliti europskim fondovima, proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Dosad smo potpisali deset ovakvih ugovora, simbolično je da je Tkon bio prvi, a ovaj u Salima je 11. Vjerujem da ćemo uskoro potpisati i ugovor za otok Vrgadu, najavio je ministar Butković te dodao da ukupna raspoloživa sredstva koja stoje na raspolaganju za prijavitelje iznose 710 milijuna kuna, od kojih je oko 300 milijuna već dodijeljeno.

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je da je u županiji 116 otoka i otočića pa je i razumljivo da su otoci i zadržavanje stanovnika na njima uvijek u fokusu. 

– Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. U tijeku je gradnja trajektne luke Tkon vrijedne oko 45 milijuna kuna, a kroz sredstva županije ili naših ustanova na otocima provodimo projekte u vrijednosti nekoliko desetaka milijuna kuna. Posebno treba spomenuti više od 30 milijuna kuna vrijedno ulaganje u ribarsku luku u Kalima, a uskoro bi trebala početi gradnja ribarske luke u Gaženici koja će, kao i nova putnička luka u Zadru, biti od iznimne važnosti otočanima. Uz to, ne manje važno, treba istaknuti i da naša Županijska lučka uprava osigurava radna mjesta na otocima, ustvrdio je župan Longin te dodao da je trenutačno 12 stalno zaposlenih otočana na uslugama priveza u lukama, a taj broj tijekom ljetne sezone naraste i do 50.

Dogradnja gradske luke Sali sufinancirat će se iz Kohezijskog fonda u iznosu od 48,249.922 kune te iz državnog proračuna u iznosu od 8,514.692 kune. 

Izvor: https://ezadar.rtl.hr/ 

Skip to content