Modernizacija željeznica Hrvatsku čini povezanijom i integriranijom u europske koridore, a život građana kvalitetnijim

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Prilikom svog obraćanja, ravnatelj Petric je istaknuo kako je ovaj projekt najveći koji se potpisuje u Hrvatskoj ove godine, a drugi najveći potpisan do sada, odmah iza Pelješkog mosta.

Ministar Butković je pak naglasio kako je ministarstvo kojemu je on na čelu ove godine ugovorilo nove projekte ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna te dodao kako „nema kraja i županije gdje se ne razvija i ne gradi u prometu\”.

U svom obraćanju, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je dobro što se ovaj događaj odvija svega nekoliko dana prije nego Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije.

\”U javnom životu važno je dodatno osvijestiti kakvu nam dodanu vrijednost članstvo u Europskoj uniji donosi. Upravo ovaj projekt, vrijedan 3,45 milijardi kuna, od kojih je 2,7 milijardi u potpunosti bespovratnih sredstava doniranih iz europskog proračuna Hrvatskoj, još jedna je potvrda koliko je članstvo u Europskoj uniji važno za razvoj Hrvatske, u ovom konkretnom slučaju za razvoj prometne odnosno željezničke infrastrukture\”, poručio je premijer Plenković.

Dodao je da je i obnova zgrade glavnog kolodvora u Karlovcu također velika investicija za Karlovac, koji se pokazao izrazito sposobnim i kvalitetnim u povlačenju europskih sredstava.

\”Karlovac će dobiti moderniziranu, obnovljenu zgradu, a što je najvažnije naši Karlovčani će do Zagreba dolaziti duplo brže nego što to mogu danas\”, kazao je premijer ističući veliku dodanu vrijednost toga projekta, kojim će se dignuti ukupan postotak apsorpcije sredstava u ovom proračunskom okviru na preko 80 posto, točnije 83.

\”To znači da je naša Vlada, od listopada 2016. kada smo bili samo na 9 posto ugovorenih sredstava, u tri godine i dva mjeseca došla na 83 posto ugovorenih sredstava. Na tom tragu nastavit ćemo s ravnomjernim regionalnim razvojem zemlje i ulaganjima u sve oblike prometne infrastrukture\”, kazao je na kraju svog obraćanja premijer Plenković.

Izvor: https://vlada.gov.hr/ 

Skip to content