Nagrada Hrvatskog muzejskog društva za projekt Craftattract

Projekt je trajao do kolovoza 2008., a obuhvaćao je područje prekogranične suradnje hrvatskih i slovenskih kulturnih i državnih institucija u okviru mjere koja promiče zajednički prostor kulture i turizma, a na temu korištenja tradicijskih resursa za potrebe kulturnog turizma.

S obzirom na činjenicu da brojni tradicijski obrti, znanja i vještine bogatog povijesnog nasljeđa ubrzano nestaju, kako bi ih spasili od zaborava, tim Muzeja hrvatskog zagorja osmislio je održiv model koji tradicijskim znanjima i vještinama nalazi novu ulogu u suvremenom kontekstu. Projekt Craftattract osmišljen je s ciljem stvaranja odgovarajuće platforme koja će tradicijskoj kulturnoj baštini u pograničnom području Slovenije i Hrvatske omogućiti opstanak, a kulturnom turizmu dati nove sadržaje.

Cilj projekta bio je stvaranje sinergije između tradicijskih obrta, vještina i nematerijalne baštine s muzejskom strukom te sektorom turizma stvarajući nove atrakcije u pograničnom području. Tijekom provedbe projekta organizirane su i radionice tradicijskih obrta, znanja i vještina s ciljem upoznavanja vlastite tradicijske kulture i baštine i prenošenja znanja na mlađe generacije, na kojim su sudjelovali učenici srednjoškolskih strukovnih škola s područja Krapinsko- zagorske županije.

Zbog velikog interesa i prepoznatljivosti projekta, njegovi rezultati predstavljeni su na brojnim međunarodnim konferencijama, a između ostalog u Ateni, Grazu i Pittsburghu.

Također, podloge projekta korištene su i u izradi aplikacija Republike Hrvatske za UNESCO listu nematerijalne baštine.

Nositelj projekta s hrvatske strane bili su Muzeji Hrvatskog zagorja, a nacionalni partner bila je Krapinsko – zagorska županija. Sa slovenske strane nositelj projekta bio je Znanstvenoraziskovalno središče Bistra Ptuj, dok su nacionalni partneri bili Pokrajinski muzej Murska Sobota i Pokrajinski muzej Ptuj, te grad  Ptuj. 

Skip to content