Najavljeni novi natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije organizacijama civilnog društva.

U sklopu I komponente IPA 2012 pretpristupnog programa – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, sredinom 2014. godine predviđeno je objavljivanje tri sheme dodjele bespovratnih sredstava putem kojih će se financirati projekti organizacija civilnog društva na slijedećim područjima:

1. Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava

2. Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva

3. Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima Projekti koji će se financirati biti će usmjereni na osiguranje cjelokupnog, učinkovitog ostvarivanja ljudskih prava i promicanje sudjelovanja građana u javnim poslovima.

Cilj je osnažiti među-sektorsku suradnju radi osiguranja: otvorene uprave i transparentnosti u upravljanju javnim i prirodnim resursima; djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava; poticanja inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva. Organizacijama civilnog društva kroz navedene sheme dodjele bespovratnih sredstava bit će na raspolaganju ukupno 5.50 milijuna eura. Veći dio tog iznosa u vrijednosti od 4.95 milijuna eura financirat će Europska unija kroz IPA pretpristupni program, dok će 0.55 milijuna eura financirati Ured za udruge Vlade RH. Na navedenim natječajima moći će sudjelovati ne-profitne organizacije i organizacije civilnog društva ili formalne mreže organizacija civilnog društva: udruge, udruženja poslodavaca, sindikati te zaklade.

Objava natječaja predviđena je za prvu polovicu 2014. godine, a bit će javno dostupni na internetskoj stranici Agencije safu.hr te na web stranicama Europske komisije tj. EuropeAida http://ec.europa.eu/europeaid/work/funding/index_en.htm Uz otvorene natječaje biti će objavljene i Upute za prijavitelje u kojima će se nalaziti sve informacije vezano uz prijavu na natječaj.

Skip to content