Najuspješniji lokalni EU projekt u RH u razdoblju 2012.-2014.

Za najuspješniji projekt lokalnih uprava i samouprava sufinanciran novcem Europske unije iz raznih programa natjecao se 21 projekt predložen od lokalne zajednice, a najuspješniji je odabran temeljem glasovanja građana na internetskim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te ocjena stručnog povjerenstva tog ministarstva.

Najuspješniji, Projekt navodnjavanja IRRI bio je vrijedan 240,5 tisuća eura, a riječ je o prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH, 127,2 tisuće eura utrošeno je za navodnjavanje čestica u Hrvatskoj, a 113,3 tisuće eura u BiH, u općinama Odžak i Šamac. Projekt se provodio od prosinca 2012. do lipnja 2014. godine, tijekom kojih je na 13 demonstracijskih polja na području općina Lovas i Tompojevci postavljena oprema za navodnjavanje, uređaji za kontrolu vlage u tlu te agrometeorološka postaja. Također, izrađena je studija o trenutnom stanju u navodnjavanju te registar navodnjavanja Vukovarsko-srijemske županije, a educirano je i 25 tehničara u navodnjavanju.

Projekt MOTO, vrijedan 165,3 tisuće eura, provođen je od listopada 2010. do ožujka 2012. na području Karlovačke, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije, u kojima je suvremenu obuku za mljekara-sirara prošlo 70 članova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a izgrađena je i mini tvornica sira za tradicionalni sir Karlovačke županije.

Najvrijedniji među njima je projekt turističke valorizacije kanala Sv. Ante u Šibeniku, vrijedan 1,36 milijuna eura, provođen je od ožujka 2012. do ožujka 2014. godine, a u tom je razdoblju, uz ostalo, izgrađena 4,4 kilometara duga turističko-rekreacijska staza, izgrađen drveni most dug 150 metara, uređeni su vidikovci, odmarališta i obale duž staze i dr. Projekt se sufinancirao iz \”Operativnog programa Regionalna konkurentnost.

Skip to content