Nakon Zadra, Raba i Dubrovnika, Mali Lošinj dobio brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe

Brza brodica pomorske medicinske službe, četvrta u nizu od šest, nabavljena u sklopu projekta „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“, predana je u Lučkoj kapetaniji u Malom Lošinju u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra zdravstva Vilija Beroša, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragana Jelića i ostalih uzvanika.

Na obilježavanju svečane isporuke brze brodice ministar Vili Beroš istaknuo je ulaganja Ministarstva zdravstva u Primorsko – goransku županiju.

 „Samo brodice koje su namijenjene Primorsko-goranskoj županiji vrijedne su 3,37 milijuna eura, a kada bi zbrojili sva ulaganja koja Ministarstvo izdvaja za PGŽ i za druge ustanove i projekte, uz decentralizirana sredstva, dolazi se do iznosa od 48 milijuna eura čime se daje značajan doprinos kvaliteti života otočnog područja ili otočnog arhipelaga koji pripada Primorsko – goranskoj županiji. Novom brzom brodicom hitne pomorske medicinske službe na Malom Lošinju, naša flota dobiva četvrtu od šest brzih brodica u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna“, poručio je Beroš rekavši kako se istinska vrijednost brzih brodica broji u spašenim životima.

Resorni ministar je istaknuo da je nabavka brodica integralni dio reforme zdravstvenog sustava kojoj je pacijent u fokusu.

 “Zdravlje nema alternativu, kao što nema alternative pružanju pomoći i spašavanju života”, rekao je Beroš i naglasio da Vlada u ovom mandatu ulaže do sad najveći iznos u javno zdravstvo, čak 2,1 milijardu eura.

Ministar Butković rekao je da je to vrlo dobar način korištenja raspoloživih europskih novaca.

„Tim brodicama je pokrivena cijela hrvatska jadranska obala, a u dosadašnjoj primjeni su već spašeni mnogi životi. Na Vladi je potvrđena nabava novih 15 plovila za Lučke kapetanije, a plan je do 2026. nabaviti 40 novih brodica za potrebe Lučkih kapetanija“, kazao je Butković.

Direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić, u kojem će se izgraditi svih šest brodica, rekao je da je zadana natječajna brzina brodice bila 35 čvorova, a na probnoj vožnji je dosegla 42 čvora.

„Pokreću je dva motora snage 660 kilovata i ima tri člana posade. Može primiti devet osoba, pacijenata i liječničkog osoblja, a u slučajevima spašavanja može primiti do 35 osoba“, izjavio je Vuletić i poručio kako ovaj projekt brodogradilištu otvara mogućnosti izvoza, jer su već dobili tri upita za gradnju sličnih plovila.

Foto: HINA/Ministarstvo zdravstva

Skip to content