Nova ulaganja na području Splitsko-dalmatinske županije

Radi se o projektima koji Splitsko-dalmatinskoj županiji donose gotovo 95 milijuna kuna ulaganja, od čega je 60 milijuna bespovratnih EU sredstava.

Bespovratna sredstva su dodijeljena za čak sedam novih projekata u okviru poziva za obnovu brownfield lokacija na području Urbane aglomeracije Split iz ITU mehanizma. Tim projektima obnovit će se postojeće zapuštene infrastrukture te uz nove sadržaje i vizure, očuvati kulturna i povijesna baština.

Na području Grada Trogira kreće se u adaptaciju kino dvorane, a projektom se planira urediti i opremiti kulturno-edukacijski centar čija će namjena biti održavanje koncerata, predstava, sportskih i rekreativnih događanja, konferencija te srodnih sadržaja usmjerenih jačanju usluga i poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice.

Također, rekonstrukcijom zapuštene brownfield lokacije u Općini Lećevica, u funkciju će biti stavljen Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa. Izravan rezultat projekta bit će obnovljenih 825 m2 brownfield površine za odvijanje društvenih, kulturnih i edukativnih aktivnosti.

U Kaštelima je u tijeku Revitalizacija Vile Nika – Centar za zaštitu kuliturne baštine i klimatske promjene. Svrha projekta je revitalizacija zapuštene i neadekvatno korištene građevine te opremanje iste kako bi se omogućilo njeno kvalitetno i adekvatno korištenje.

U Gradu Solinu rekonstruira se infrastruktura Novi Glorijet unutar koje će se omogućiti novi sadržaji za lokalnu zajednicu grada Solina. U Općini Muću započet će revitalizacija nekorištene građevine nekadašnjeg društvenog doma, a projektom obnove postići poboljšanje urbanog okoliša i obnova brownfield objekta površine 1000 m2.

Osigurana su sredstva i za projekt SPORT HUB – centar sportske edukacije i aktivnog življenja koji obuhvaća revitalizaciju napuštenog gradilišta u Općini Dugopolje kojom će se dovršiti izgradnja sportske infrastrukture sa svrhom budućeg djelovanja SPORT HUB-a – centra sportske edukacije i aktivnog življenja.

I posljednji projekt u okviru brownfield poziva iz ITU mehanizma jest projekt Obnovom brownfielda do sportske renesanse u mjestu Prugovo, u Općini Klis. Projekt se temelji na uređenju igrališta u naselju Prugovo kroz obnovu i opremanje zapuštenog nogometnog igrališta i okolnog prostora čime će se uspostaviti suvremeno opremljeni sportski teren te doprinijeti revitalizaciji zapuštenog zemljišta.

Osim brownfield lokacija, u okviru ITU mehanizma Grad Split kreće u realizaciju novog projekta obnove stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom koja je simbol i turistička atrakcija grada, a aktivnosti projekta vrijednog ukupno 25,5 milijuna kuna uključuju: izradu projektno-studijske dokumentacije, zaštitu i obnovu Stare gradske vijećnice u Splitu, rekonstrukciju i izgradnju prateće infrastrukture te razvoj kulturnih i turističkih sadržaja.

Također, ugovoren je i projekt u okviru poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“, čiji je korisnik Hrvatski crveni križ. Kroz infrastrukturne radove, opremanje i organizaciju života u stambenim jedinicama osigurat će se primjereni uvjeti života za korisnike usluga. U okviru ovog poziva dosad su ugovorena 3 projekta ukupne vrijednosti 36,7 milijuna kuna, od čega je čak 36,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Skip to content