Novi projekt u općini Pitomača

Svečanosti su prisustvovali: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborski zastupnici Željko Lacković i Josip Đikić, župan Virovitičko-podravske županije Ivo Andrović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric te brojni drugi visoki uzvanici.

Svečana sjednica bila je posvećena  10. godišnjici smrti dr. Marijana Jergovića, pitomačkog liječnika i skladatelja, pokretača Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja te 50-godišnjici osnutka Festivala dječjeg amaterskog filma – FEDAF.

Tijekom svečanosti predstavljeni su dosadašnji rezultati rada na općinskoj razini, dodijeljena su općinska odličja, a ugovoren je i novi 8 milijuna kuna vrijedan projekt iz poziva za unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije.

Provedbom projekta „Spektar“ omogućit će se pružanje usluga psihosocijalne podrške osobama srednje i starije dobi i usluga rane intervencije djeci, a vršilo bi se i pružanje psihosocijalne podrške osobama u dobi od 7 do 21 godinu. Ukupno će se rekonstruirati i opremiti 21 infrastrukturna jedinica, uključujući opremanje 3 radna prostora i 4 ureda. Kako se ovim projektom planira osigurati dostava hrane ( za što se kroz projekt uređuje kuhinja i nabavlja nova kuhinjska oprema) u domove korisnika usluga kroz projekt se nabavlja i gospodarsko vozilo, dok se radi pružanja usluga, na temelju vještina i podrške planira nabaviti službeni automobil kako bi stručno osoblje moglo vršiti usluge kod korisnika u njihovim domovima. S obzirom na područje koje je provedbom projekta obuhvaćeno, tj. područje općine Kloštar Podravski, Špišić Bukovice i Pitomače, planirana vozila su prijeko potrebna kako bi se osigurao prijevoz do samih korisnika.

Vrijedi spomenuti i da će se infrastrukturne jedinice prilagoditi za pružanje usluge rane intervencije za djecu (senzorna soba). Nadalje, za potrebe pružanja preostalih usluga iz domene pomoći u kući kupiti će se perilice za rublje, sušilice za rublje te parne postaje za rublje, kojima će se dodatno unaprijediti usluga pomoći u kući za sve korisnike koji nisu u mogućnosti adekvatno oprati rublje. Također, nabaviti će se prijenosna i stolna računala, laptopi, projektori sa potrebnom programskom podrškom za što kvalitetniji i mobilniji rad zaposlenika.

Navedeni projekt sufinancira Europska unija, a dodijeljena su mu bespovratna sredstva u iznosu od 7.955.049,37 HRK.

Izvor fotografije: https://epodravina.hr (Autor: Ivan Balija)

Skip to content