Novi sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom operativan dogodine

U tom je ministarstvu danas predstavljen twinning projekt PHARE 2005 “Jačanje administrativne sposobnosti u području sigurnosti plovidbe”, vrijedan 600 tisuća eura, te početak twinning projekta PHARE 2006 “Jačanje administrativne sposobnosti za službu nadzora i upravljanje pomorskim prometom i jačanje kapaciteta u području nadzora državne zastave”, vrijednosti 500 tisuća eura

Služba koja će nadzirati, upravljati i organizirati pomorski promet te davati informacije brodovima u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i ZERP-u služit će se s 10 radara i radijskih postaja na otocima i duž obale. Sjedište će joj biti će u Rijeci, a regionalni uredi u Splitu i Dubrovniku.

Prošle godine sklopljen je ugovor o nabavci i ugradnji pomorskog radarskog sustava u vrijedosti oko 5 milijuna eura s međunarodnim konzorcijem Fleck Elektroinstallationen-Končar montažni inženjering.

Puštanje sustava u probni rad predviđeno je do studenog 2010. godine, a šest mjeseci nakon toga u redovni rad.

Obuka djelatnika koji će se služiti sustavom obavljena je unutar PHARE 2005. projekta “Jačanje administrativne sposobnosti u području sigurnosti plovidbe”, u suradnji s pomorskim administracijama Finske, Italije i Estonije. Projekt vrijedan 600 tisuća eura koji je u cijelosti financirala Europske komisija završava ovih dana.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao značajnog korisnika i pouzdanog partnera pohvalila je i Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, institucije koja je obavila proceduru nabave pomorskog radarskog sustava te radila na pripremi twinning ugovora.

Nastavak edukacije kao i za tehničke standarde za brodove hrvatske zastave planira se u sklopu novog PHARE projekta u suradnji s pomorskim administracijama Finske, Italije i Švedske. Njegova vrijednost je 600 tisuća eura i također ga u cijelosti financira Europske komisija. (Hina) 

Skip to content