Novim projektom nabavlja se 29 autobusa za ZET d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 55.836.012,50 kuna, od čega ukupna bespovratna sredstva za nabavu 29 novih autobusa iznose 44.668.810 kuna.

Riječ je o drugom takvom Ugovoru u okviru kojeg Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodjeljuje bespovratna sredstva za nabavu novih autobusa zagrebačkog gradskog prijevoza.

Uoči potpisivanja, okupljenim se predstavnicima medija obratio ravnatelj Petric. Iskoristio je svečanu priliku i istaknuo važnost Projekta kojim Agencija sudjeluje u popularizaciji i podizanju kvalitete javnoga gradskog prijevoza: „Ovo nam je drugi ovakav projekt, još smo 2017. nabavili 15 autobusa koji i dan-danas voze po gradu. U Zagrebu se prema podacima samo 12 posto građana vozi javnim gradskim prijevozom, pa se nadam da će ovaj projekt uz podizanje kvalitete života doprinijeti i tome da se što više građana počne koristiti ovim oblikom prijevoza. Agencija će i u ovom projektu pokazati svu svoju profesionalnost i suradnju te brzo i ekspeditivno nabaviti nove autobuse i realizirati sve druge projekte koje Grad Zagreb prijavi, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavi pozive. Zahvaljujem još jednom Gradu i resornom Ministarstvu na jednoj uistinu dobroj i partnerskoj suradnji.“ – zaključio Petric.

Povodom potpisivanja Ugovora resorni ministar Oleg Butković istaknuo je kako je riječ o Programu vrijednosti 314 milijuna kuna za devet hrvatskih gradova. Potpisivanjem današnjeg Ugovora taj je Program završen: \”Ovo je jedan uistinu hvalevrijedan projekt. Ukupno smo dodijelili 187 novih autobusa, i to bespovratnim sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija, koji pokriva 85% sredstava, dok preostalih 15 posto pokriva Grad Zagreb. Nadamo se da će ovime biti smanjen pritisak na centar grada i da će građani početi više koristiti javni gradski prijevoz. Potpisivanjem ovog Ugovora došli smo na 80 posto ugovorenih sredstava u prometu, a kad se tome pridoda Instrument za povezivanje Europe (CEF), u prometnoj je infrastrukturi pokrenut investicijski ciklus ukupne vrijednosti oko 20 milijardi kuna. Svrha i cilj korištenja spomenutih sredstava jest u pokretanju investicijskog procesa i ukupnom rastu hrvatskog gospodarstva.“. – istaknuo je u svojem obraćanju ministar Butković.

Javnosti se obratio i gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, koji je pozdravio potpisivanje današnjeg Ugovora i naglasio kako realizacija ovoga Projekta uvelike doprinosi politici kvalitetnog upravljanja gradskim resursima: „Kada se napravi sinergija onda se naprave dobre stvari. I prije, u 2017. i sada. Ovo je samo jedan od projekata s Vladom RH, a slijedi nam i povezivanje zračne luke Franjo Tuđman s centrom grada tramvajskom linijom. Radi se o projektu od uistinu velikoga značaja.“- rekao je tom prilikom Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić

Direktorica ZET-a Ljuba Žgela kazala je pak kako je ovaj projekt još jedna pomoć i poticaj Gradu Zagrebu za što kvalitetniji i bolji prijevoz. \”Za Zagreb i ZET ovo je iznimno važan i velik projekt. Autobusi su nam potrebni i vozit će samo na području Zagreba.“

Nabavom novih autobusa osigurat će se održiva i kvalitetna usluga javnog gradskog prijevoza, kojima će se omogućiti povećanje kvalitete pružanja usluge te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Novi autobusi će prometovati na linijama na kojima su dosad prometovali stari, u međuvremenu otpisani autobusi. Radi se, podsjetimo, o ukupno 17 linija na području grada Zagreba.

Izvor: http://www.mppi.hr

Skip to content