Novo ulaganje u zdravstvo kroz projekt “Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama”

Kroz projekt se nabavljaju brze brodice, ugovaraju vezovi u polazišnim lukama, te nabavljaju analizatori krvi koji u kratkom vremenu mogu indicirati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Naveden brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Ministrica Žalac je izrazila zadovoljstvo da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava te istaknula da je tijekom ove i prošle godine ubrzan rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenu infrastrukturu.

„Zajedno s Ministarstvom zdravstva objavili smo već šest planiranih poziva i ugovorili 51 projekt u iznosu 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 85 posto onoga što zdravstvo treba dobiti u ovom financijskom razdoblju. Do kraja godine očekuje se ugovaranje preostalih 15 posto sredstava alociranih za zdravstvo\”, rekla je Žalac.

S obzirom da hitna medicinska služba mora biti dostupna svim građanima, za sljedeće financijsko razdoblje najavila je razmatranje uspostave hitne helikopterske medicinske službe koja bi bila komplementarna s danas potpisanim ugovorom i koja bi pomogla hitnom zbrinjavanju pacijenata s otoka.

 

Izvor: https://razvoj.gov.hr/

Skip to content