Novoobnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej u rujnu otvara vrata posjetiteljima

U Zagrebu je održano predstavljanje rezultata projekata „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ i „Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja“ na kojem su sudjelovali ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik ministra i državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i drugi uzvanici.

Kroz projekte je napravljena potpuna rekonstrukcija, konstruktivna obnova i dogradnja zaštićenog spomenika kulture Palače Amadeo, gdje je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je HPM bio jedan od posebno kompleksnih projekata za koji je u kratkom vremenu trebalo puno brze komunikacije i hrabrih odluka. “S nestrpljenjem očekujemo da otvori svoja vrata i ponovno postane nezaobilazno mjesto kulture. Kad sve to završi, ostavit ćemo nasljeđe onima koji dolaze jer smo riješili i infrastrukturne probleme koji nisu bili rješavani desetljećima”, istaknula je.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU  Šime Erlić rekao je kako je bilo puno izazova u realizaciji projekata, ali se pokazala velika snaga, volja i stručnost.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić je čestitao na uspješnom završetku projekta i ostvarenju cilja – transformiraciji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u moderno, otvoreno, zabavno i jedinstveno mjesto koje će privući domaće i inozemne posjetitelje. “Ovim korakom omogućili smo ne samo opstanak, već i rast muzeja, koji sada može u potpunosti iskoristiti svoj znanstveni, obrazovni i turistički potencijal”, kazao je ravnatelj SAFU-a.

“Na razini cijele RH i u okviru svih poziva za ulaganja u kulturnu baštinu (njih 15), SAFU je s korisnicima ugovorio 92 projekta ukupne vrijednosti gotovo 261 milijun eura, od čega su bespovratna sredstva gotovo 197 milijuna eura”, istaknuo je Jelić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je riječ o jednom od najvećih kapitalnih projekata u kulturi, ne samo za Grad nego i cijelu Hrvatsku i jednoj od najzanimljivijih ustanova u Zagrebu.

Ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović rekla je da su dva projekta imala jedan cilj, Hrvatski prirodoslovni muzej, a željeli su obnoviti, dograditi i očuvati Palaču i povećati njenu vrijednost. “Novim postavom, multimedijalnim prostorima, laboratorijima, suvenirnicom i kafeterijom povećat će se broj posjetitelja i doprinijeti razvoju kulturnog turizma u Zagrebu”, dodala je.

Po njezinim riječima, projekt još nije u potpunosti zaživio i ne može biti otvoren posjetiteljima, a nedostaje još nekoliko stepenica, poput 12 novih radnih mjesta. “Prije nego što smo započeli obnovu imali smo oko 860 četvornih metara, danas imamo oko 3600 četvornih metara, što je znatna razlika”, napomenula je, dodavši da je sada zgrada zaštićena i od potresa do 6,5 magnitude.

Predstavljajući novi stalni postav muzejska savjetnica Iva Mihoci rekla je da će im sada na raspolaganju biti natkriveni atrij za razna kulturna, znanstvena, medijska, urbana događanja i za prezentaciju velikih eksponata, drugi prostor nadograđeni je aneks za izložbe, a u trećem, podrumskom počinje novi stalni postav.

Nakon konferencije je otvorena izložba iz muzejskog fundusa “Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci“, koja predstavlja mogućnosti novog prostora.

Izvor: HINA/HPM

Skip to content