Obilazak potresom stradalih područja Petrinje i Dvora

U Petrinji je održana redovita sjednica Stožera civilne zaštite na kojoj su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić i v.d. ravnatelja SAFU Dragan Jelić te potom obišli potresom stradala područja Petrinju i Dvor.

Na sjednici Stožera civilne zaštite, ministar Bačić je upoznao članove Stožera s planom aktivnosti Ministarstva na ubrzanju obnove odnosno prioritetima usmjerenima k ubrzanju cjelokupnog procesa obnove.

Poručio je kako je jedan od prioriteta što veća iskorištenost 1,3 milijarde eura koje je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti EU za obnovu javne, komunalne i prometne infrastrukture te obnovu javnih zgrada, a koju Hrvatska “treba utrošiti” do 30. lipnja.

“Moja je obveza, kolega ministara i ostalih čelnika tijela koji su zaduženi za provedbu projekata Fonda solidarnosti da cjelokupni proces ubrzamo i utrošimo sredstva. Stoga sam i danas iskoristio prigodu da pozovem sve kolege i suradnike da idućih dana projekt po projekt, ugovor po ugovor, pročešljamo, utvrdimo dinamiku te istu ubrzamo kako bismo to realizirali”, rekao je ministar Bačić.

Istaknuo je kako je prioritet zbrinjavanje svih sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima), istaknuvši da je plan do 1. studenoga za sve njih osigurati prikladan smještaj.

Ministar je najavio kako će u idućih 15 dana biti napravljen i plan stambenog zbrinjavanja koji će biti predstavljen javnosti kada na sjednici Vlade bude predstavljen i prijedlog novog Zakona o obnovi koji je napravljen zbog objedinjavanja svih nositelja procesa obnove pod okvir Ministarstva: Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije te Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

“Naš je cilj da u hitnoj proceduri taj zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen”, rekao je Bačić te naglasio da će se njime smanjiti broj sudionika u procesu obnove, kao i dokumentacija potrebna za provedbu same obnove, za 40 posto u odnosu na sadašnje stanje.

Nakon obilaska kontejnerskog naselja i novoizgrađenih kuća u Petrinji, otvoreno je gradilište višestambene zgrade u Dvoru čija je izgradnja financirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: HINA

Skip to content