• EU logo
  • OPKK logo
  • EU fondovi logo
  • Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

19.9.2023. - Novosti

Obilazak završenih radova u sklopu projekta „Razvoj i unapređenje osječke Tvrđe“

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića te ministra obrane Banožića, ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Dragan Jelić, obišao je završetak radova u sklopu projekta ”Razvoj i unapređenje osječke Tvrđe”. Domaćini događaja bili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te gradonačelnik grada Osijeka Ivan Radić.

Ovo je do sada najveća obnova osječke Tvrđe te ukupna vrijednost projekta iznosi 17 milijuna eura, od čega je Grad Osijek uspješno povukao čak 8,9 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Ovim projektom obnovljeno je preko 30 000 m2 površine, a obnovljen je i javni rasvjetni sustav, izgrađena vodovodna, kanalizacijska, telekomunikacijska i elektroenergetska mreža te su se izgradile kolničke konstrukcije, popločile ulice i pješačke površine.

Revitalizacija će doprinijeti snažnijoj valorizaciji prostora kako bi bio više korišten u svrhu gospodarskog razvoja i dobrobiti zajednice, a normalno funkcioniranje obnovljenih sadržaja na prostoru Tvrđe, poput Trga Vatroslava Lisinskog i edukativnog te informativnog turističkog centra mladih Stara Pekara, stvorit  će adekvatne prostore za održavanje kulturnih manifestacija, što će potaknuti turiste na veći dolazak.

Istaknuta je odlična suradnja svih ministarstava te SAFU-a s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. U Osječko-baranjskoj županiji, u sklopu projekta Slavonija, Baranja, Srijem, realizirano je niz projekata. Ulaže se u riječnu i zračnu luku,  ali i u cestovnu infrastrukturu, zdravstvo te u razvoj i jačanje  poduzetništva, poput završenog Gospodarskog centra.

Fondovi Europske unije i dalje predstavljaju snažan pokretač razvoja lokalnih zajednica, jačajući njihovu otpornost,  povezanost i mobilnost, uz stvaranje uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta čime se potiče razvoj snažnijeg poduzetništva. 

Na području grada Osijeka provode se projekti vrijedni 200 milijuna eura sufinancirani upravo sredstvima Europske unije.

Nakon obilaska osječke Tvrđe, ravnatelj SAFU-a, Dragan Jelić, završio je svoj posjet Slavoniji u Vinkovcima, na otvorenju 58. Vinkovačkih jeseni.

Skip to content