Obilazak završenih radova u sklopu projekta „Razvoj i unapređenje osječke Tvrđe“

Na osječkoj Tvrđi danas je svečano obilježen završetak radova, u sklopu projekta ”Razvoj i unapređenje osječke Tvrđe”. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, ministar obrane Mario Banožić te ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić, uz domaćine župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića te gradonačelnik grada Osijeka Ivana Radića, obišli su obnovljene prostore.  

Tvrđa je na 30 000 m2 površine dobila novi javni rasvjetni sustav, izgrađena je vodovodna, kanalizacijska, telekomunikacijska i elektroenergetska mreža te je preuređena kolnička konstrukcija, popločile su ulice i pješačke površine. Radi se o najvećoj obnovi osječke Tvrđe te ukupna vrijednost projekta iznosi 17 milijuna eura, od čega je Grad Osijek uspješno povukao čak 8,9 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskih fondova.

Revitalizacijom projekta doprinijet će se snažnijoj valorizaciji prostora kako bi bio više korišten u svrhu gospodarskog razvoja i dobrobiti zajednice, a normalno funkcioniranje obnovljenih sadržaja na prostoru Tvrđe, poput Trga Vatroslava Lisinskog i edukativnog te informativnog turističkog centra mladih Stara Pekara, stvorit  će adekvatne prostore za održavanje kulturnih manifestacija, što će potaknuti turiste na veći dolazak.

Prema podacima SAFU-a, na području grada Osijeka provode se projekti u vrijednosti preko 200 milijuna eura sufinancirani upravo sredstvima Europske unije.

Nakon obilaska osječke Tvrđe, ravnatelj SAFU-a, Dragan Jelić, završio je svoj posjet Slavoniji u Vinkovcima, na otvorenju 58. Vinkovačkih jeseni.

Skip to content