Obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka

Ove i naredne dvije godine cilj kampanja koje se provode u sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka je smanjenje nejednakosti vidljive u pristupu programima prevencije, u stopama ranog otkrivanja raka, dijagnosticiranja, liječenja te u mjerama poboljšanja kvalitete života osoba oboljelih i izliječenih od raka.

Rak je bolest od koje svake godine u svijetu umire deset milijuna ljudi, a u Hrvatskoj svaki četvrti stanovnik. Stručnjaci procjenjuju kako će do 2030. broj biti u porastu i do 13 milijuna. Procjene pokazuju kako se oko 40 posto slučajeva bolesti raka može spriječiti i to učinkovitim prevencijskim strategijama. Podizanjem svijesti i znanja svakog pojedinca o temama povezanih s rakom smanjujemo strah i povećavamo razumijevanje, razbijamo mitove i zablude te mijenjamo ponašanje i stavove.

U Hrvatskoj se osniva sve veći broj udruga s ciljem prevencije i ranog otkrivanja raka.  Pomažu pružanjem savjeta i psihološke pomoći oboljelima od raka, ali i članovima njihove obitelji. Udruge su od neprocjenjive pomoći ljudima koji se suočavaju s najtežim i najizazovnijim razdobljem u svome životu. Jedna takva udruga je i Udruga Nismo same, koja je pomogla i našoj kolegici u njezinoj borbi s ovom opakom bolesti. Naša Tajana Dorić podijelila je svoju priču, a njezina hrabrost i nepokoreni optimizam inspiracija je svima nama da u životu nikada ne odustajemo. 

Skip to content