• EU logo
  • OPKK logo
  • EU fondovi logo
  • Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

31.10.2014. - Novosti

Obilježen početak provedbe projekta tehničke pomoći za izradu Master plana Nove luke Sisak

U pozdravnom govoru prisutnima se obratio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Oliver Kumrić i istaknuo izuzetan značaj projekta za budući razvoj grada Siska i Sisačko-moslavačke županije te za širi razvoj zagrebačke regije. Naglasio je kako će Nova luka Sisak biti logistički centar lokalne i regionalne industrijske proizvodnje i trgovine te također biti i zamašnjak zapošljavanju.

 „Riječ je o potpuno novoj lučkoj infrastrukturi čija se izgradnja predviđa u široj zoni Siska na Savi. Imajući u vidu da su projekti unutarnjih plovnih putova ekološki prihvatljivi projekti, te projekti od značaja za razvoj gospodarstva, kao i rehabilitaciju plovnog puta rijeke Save i dalje Dunava, postoji potreba za sve većim udjelom ovakvih projekata u ukupnoj izgradnji prometne infrastrukture Republike Hrvatske. Ovaj projekt, kao i projekti čija će realizacija uslijediti u Vukovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu govori i važnosti razvoja unutarnjih plovnih putova u skladu sa strateškim odrednicama Republike Hrvatske. Pružit će poticaj daljnjem razvoju lučke infrastrukture, bit će jedna od poluga gospodarskog razvoja Hrvatske čiji značajan oslonac su i sredstva strukturnih instrumenata s kojima će RH raspolagati nakon pristupanja u EU“, naglasio je pomoćnik ministra Kumrić.

Osim toga, istaknuo je kako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture provodi opsežne aktivnosti u cilju kvalitetne pripreme za što bolju apsorpciju sredstava strukturnih instrumenata, te je usredotočeno na pripremu strateških i programskih dokumenata, pripremu projekata, kao i na jačanje i edukaciju administrativnog kapaciteta.

Robert Szucs iz Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije obratio se prisutnima prigodnim riječima, ističući značaj ovog projekta.

Manfred Seitz, voditelj projekta u ime tvrtke iC Consulenten predstavio je projekt Tehnička pomoć za Master plan Nove luke Sisak, u kojoj  se osvrnuo na pregled projekta i ciljeve, studije vezane uz projekt, namjenu Nove luke Sisak, pojektni pristup s aspekta analize prometa, procjene troškova, krajnjeg korisnika, i drugih aspekata. Na kraju svoje prezentacije zaključio je kako će Nova luka Sisak ubrzati transport i gospodarski rast te istaknuo kako su odgovarajuća infrastruktura, kao i dobro razvijen transportni sustav osnovni čimbenici za održivi ekonomski razvoj.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, predstavnici Lučke uprave Sisak, predstavnici lokalne zajednice, grada Siska i županije Sisačko-moslavačke, konzultanti angažirani na projektu, te drugi uvaženi uzvanici.

Skip to content