Obilježeno povijesno uspostavljanje Helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj

U Rijeci je, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra zdravstva Vilija Beroša, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragana Jelića i ostalih uzvanika, svečano obilježeno uspostavljanje Helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj.

„Nakon desetljeća, Hrvatska je dobila kariku koja je nedostajala u pružanju zdravstvene skrbi – Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS). Ovaj projekt Vlade, u vrijednosti od 62,5 milijuna eura, od strateške je važnosti za sve građane i posjetitelje Lijepe Naše, što se i pokazalo u dva protekla dana spašenim životima. Koordiniranom intervencijom HHMS-a i kopnene hitne medicinske službe, naši ‘hitnjaci’ pokazali su ne samo spremnost HHMS-a, već i uigranost s timom na kopnu, a to su i demonstrirali prilikom održanih simulacijskih vježbi. Upravo takvom implementacijom sustava HHMS-a, njegovom integracijom s vozilima zemaljske hitne medicinske službe i brzim brodicama pomorske hitne medicinske službe, Republika Hrvatska svrstala se uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicinske službe u Europi“, izjavio je ministar Beroš prilikom svečanog obilježavanja uspostave HHMS-a na riječkom sletištu Delta dodajući kako u ovom trenutku RH osigurava optimalan sustav HHMS-a na cijelom teritoriju u skladu s raspoloživim resursima – infrastrukturnim, kadrovskim i financijskim, te uvažavajući meterološko – klimatske uvjete, topografske karakteristike terena, postojeće prometnice i druge relevantne faktore.

Novoustrojena služba djeluje iz četiri baze – Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba te tako osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili, što uključujuće otoke, ruralna te udaljena i nepristupačna područja.

“Današnjim vježbama pokazali smo da je u našem fokusu čovjek zahvaljujući zajedničkom djelovanju kopnenih, zračnih i pomorskih snaga. Ovakav model pružanja hitne pomoći strateški je važan za sve nas jer, ne radi se samo o značaju za Rijeku, već za čitavu Primorsko-goransku i Istarsku županiju, posebno za udaljena mjesta poput naših otoka”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković te dodao kako su uz ovaj helikopterski prijevoz od izuzetnog značaja i brodice za hitnu medicinsku pomoć na moru, koje su samo u prva tri mjeseca ove godine obavile čak 72 prijevoza pacijenata, gdje je ključna suradnja lučkih kapetanija i ispostava s liječnicima i zavodima za hitnu medicinsku pomoć.

Uspostava HHMS-a u Hrvatskoj vođena je prema najboljim EU praksama, a pri tom je poseban naglasak stavljen na sigurnosti i kvalitetu.

„Uspostavom HHMS-a kompletirali smo hitnu medicinsku službu te smo pokazali značajan reformski iskorak i temelj daljnjeg razvoja, ne samo hitne medicinske službe, već zdravstvenog sustava u cjelini. Nit vodilja svega što radimo jesu naši pacijenti koji nam moraju biti u fokusu, a svim učinjenim potvrđujemo kako slijedimo putokaz pokrenute reforme zdravstvenog sustava – Zdravlje je prvo”, zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvor: MMPI

Skip to content