Obnovljeni kompleks ergele lipicanaca posjetiteljima će približiti bogatu slavonsku tradiciju

Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i direktor tvrtke Poljoprivreda Lipik Željko Viboh.

Realizacijom ovog projekta dočarat će se ljepote Slavonije stvaranjem jedinstvenog proizvoda na tržištu koji će svim posjetiteljima omogućiti da upoznaju bogatstvo hrvatske tradicije i nematerijalne kulturne baštine kroz ergelu lipicanaca. Redovito će se organizirati obilazak zgrade ergele lipicanaca i konjušnice, koja je sa svojih 180 metara jedna od najdužih u Europi, a otvorit će se i prezentacijski centar kmetskih kuća.

Jedan od važnijih elemenata ovog projekta bit će izgradnja konjičkog muzeja u kojem će se nalaziti suvenirnica i autohtoni slavonski restoran. Osim što će uživati u jelima napravljenima po staroj slavonskoj recepturi, posjetitelji će bit u mogućnosti sudjelovati u izradi vlastitih suvenira u kovačnici kao i pripremi raznih piva u maloj pivovari.

Ovaj značajan projekt turistički će valorizirati kulturnu baštinu Lipika, ali i potaknuti rast konkurentnosti postojećih i novih malih i srednjih poslovnih subjekata koji će svojom ponudom pratiti rastuću turističku potražnju.

Bespovratna sredstva dodijeljena su ovom projektu u okviru prve grupe aktivnosti EU natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Skip to content