Od Pelješkog mosta do digitalnih gradova: Tajna razvoja hrvatskih regija samo u EU-ovim fondovima?

Na konferenciji Next Level Hrvatska – Regionalni razvoj u organizaciji Bloomberg Adrije, panel pod nazivom “Najbolje iz Hrvatske regije: Povezivanje je ključ – Kako naći prava vrata?” pružio je uvid u uspješne strategije jedinica lokalne samouprave za razvoj gospodarstva, poticanje lokalnog stanovništva i privlačenje investitora. Sudionici panela Dragan Jelić, ravnatelj SAFU-a, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podijelili su svoja iskustva i strategije za povezivanje najboljih praksi iz svih hrvatskih regija.

Moderator panela, televizijski voditelj i producent Bloomberg Adrije Marko Perožić primijetio je da sve više kompanija diljem Hrvatske označava da je nabavka opreme sufinancirana sredstvima EU-a. Tim povodom, postavio je pitanje Jeliću o tome smatra li da je privatni sektor dovoljno iskoristio potencijal fondova ili bi situacija mogla biti bolja.

“Privatnici sve više i bolje koriste sredstva. Administracija je bila kompleksna, ali sada je znatno poboljšana i digitalizirana, što je ubrzalo i olakšalo procese. Glavne greške su prijave u zadnji tren i nedovoljno kvalitetna priprema projekata. Konzultanti mogu biti od velike pomoći u tim situacijama”, izjavio je Jelić.

Jelić je naveo nekoliko primjera uspješnog povlačenja EU-ovih sredstava koja su značajno izmijenila regionalnu sliku Hrvatske.

“Pelješki most je projekt koji je najviše promijenio regionalnu sliku Hrvatske. Riješili smo logističke probleme i poboljšali povezanost. Mali projekti su također bitni, poput rekonstrukcije luke koja je smanjila gužve i omogućila veće trajekte. Zdravstvo je također napredovalo, primjerice brze brodice koje prevoze ljude s otoka do bolnica. Puno je tu i projekata u mojoj rodnoj Slavoniji. Iskreno, mogao bih do sutra nabrajati što se sve radi diljem zemlje. Fondovi su definitivno promijenili regionalnu sliku Hrvatske bez obzira na političke stranke. Prošle godine anketa provedena među građanima je pokazala da je Pelješki most bio prvi po popularnosti, željeznički promet drugi, a Malo rimsko kazalište treće”, dodao je Jelić.

Grad Bjelovar prolazi kroz značajnu prometnu i infrastrukturnu obnovu, uključujući projekte geotermalnih izvora. Hrebak je naglasio važnost političkih kompromisa i sposobnosti gradonačelnika u korištenju europskih fondova.

“Pogledajte u zadnjih deset godina koji su najuspješniji gradovi – HDZ-ovi gradovi su među njima. Sposobni gradonačelnici uspješno koriste natječaje za sredstva. Međutim, nije sve ravnomjerno raspoređeno, stranke daju prednost svojim gradovima”, rekao je Hrebak, gradonačelnik Bjelovara. Osvrnuo se i na digitalizaciju koja je ključna tema današnjice.

“Nikad u povijesti Hrvatske nije bilo ovoliko dostupnog novca. Međutim, nedovoljno se čini po pitanju digitalizacije. Od 127 gradova, samo 35 su digitalizirana. To nema veze s političkim strankama, već sa sposobnošću čelnih ljudi”, smatra Hrebak.

Sveta Nedelja doživjela je svojevrsni gospodarski procvat. Međutim, zbog svoje veličine mnogi se pitaju suočava li se s izazovom osiguravanja prostora za daljnji razvoj.

“Srećom, prostora još ima. Prednost je što se svakoj investiciji pristupa individualno”, rekao je Zurovec.

Važno je istaknuti da je američki Financial Times objavio fDi Intelligence ljestvicu europskih gradova i regija budućnosti 2024. godine na kojoj se Krapinsko-zagorska županija našla u prvih 10 europskih malih regija budućnosti prema strategiji privlačenja investicija, zauzevši šesto mjesto.

“Na 45 minuta smo od Zagreba, imamo aerodrom i dobro razvijenu infrastrukturu. Vrlo smo izvozno orijentirano gospodarstvo. Imamo 126 upita za nove investicije putem platforme Investing Zagorje, s već dogovorenih 180 milijuna eura”, rekao je Kolar. Naglasio je važnost koordinacije županija i strategije prema investitorima.

“Naše nadzorne agencije imaju jak ljudski potencijal, što nam omogućava uspješno sudjelovanje na natječajima. Više nismo u poziciji da prihvaćamo svaku investiciju, već biramo one koje su najbolje za našu zajednicu”, zaključio je Kolar.

Konferencija Next Level Hrvatska – regionalni razvoj okupila je vodeće ljude regionalnoga razvoja, akademsku zajednicu i predstavnike lokalne i državne politike, koji su razmijenili iskustva i dali novu perspektivu razvoja hrvatskih regija. Uz navedene, govornici su bili i Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, mr. sc. Alan Herjavec, član Uprave, HBOR, prof. dr. sc. Božo Skoko, Goran Šaravanja, glavni ekonomist, HGK, Hrvoje Josip Balen, član Uprave, Sveučilište Algebra, Ivana Alilović, Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivan Čulo, predsjednik Uprave, Hrvatska pošta, Ivan Odrčić, voditelj analiza makroekonomije i tržišta kapitala, Bloomberg Adria, Marko Boltužić, voditelj pripreme projektiranja, Petrinja Chicken Company, Marko Ćosić, predsjednik Uprave, Đuro Đaković, Nataša Mikuš Žigman, direktorica sektora Poslovna održivost i zelena transformacija, Podravka i Nikola Mikša, član Uprave OTP banke zadužen za sektor financija.

Izvor: hr.bloombergadria.com

Skip to content