Održana 14. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Pitomači je predsjedao 14. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji je osnovan 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. 

Govoreći o direktnoj potpori pet slavonskih županija, premijer Plenković je istaknuo kako je do sada ugovoreno preko 20 milijardi kuna za brojne važne projekte.  “Mi smo do sada kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem proveli preko 34 tisuće projekata”, naglasio je premijer i dodao kako se provodi 67 razvojnih projekata vrijednih 12 milijardi kuna, na temelju Razvojnog sporazuma.

Na sjednici na kojoj je istaknuto kako je u okviru OPKK 2014.-2020., dosad s područja pet slavonskih županija ugovoreno ukupno 259 projekata, ukupne vrijednosti od skoro 6 milijardi kuna, sudjelovao je i v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.

Također, predstavljene su informacije o mogućnostima ulaganja na području Slavonije, Baranje i Srijema u financijskoj perspektivi 2021.-2027., zatim ulaganja i nove mogućnosti do 2027. u poljoprivredi i ribarstvu te ulaganja iz Europskog socijalnog fonda, nove mogućnosti za jedinice lokalne i regionalne samouprave u okviru ESF+ te najava poziva za izgradnju i opremanje centara za starije osobe iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Na kraju sjednice uručeno je 36 novih ugovora iz Programa ruralnoga razvoja u iznosu od 13,8 milijuna kuna, koji će doprinijeti unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti, podizanju kvalitete nasada i korištenju obnovljivih izvora energije.

Foto: Vlada RH/HINA

Skip to content