Održana konferencija „Izazovi i prilike novog razdoblja EU fondova“

Povodom dana Europe, HUP – Udruga profesionalaca za fondove EU održala je konferenciju na temu izazova i prilika novog višegodišnjeg financijskog razdoblja. Na konferenciji su izdane Preporuke za unapređenje sustava EU fondova koje se tiču razvoja i provedbe natječaja za bespovratna sredstva, provedbe projekata te revizije i financijskih korekcija.

Na konferenciji je sudjelovao ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić uz v.d. ravnatelja SAFU-a Dragana Jelića te direktoricu HUP-a Irenu Weber.

 “U prvoj financijskoj perspektivi na raspolaganju smo imali 11,33 milijarde eura i iskorištenost sredstava na 82%. Ubrzavamo našu apsorpciju, prije tri godine bili smo na začelju, a sada smo trinaesti po isplaćenosti sredstava. Preko 10 000 projekata je realizirano diljem Hrvatske, a još uvijek se realizira oko 1 500 njih iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija. Važno je kazati da smo s tim projektima i tim sredstvima generirali stabilan rast, da smo postali konkurentnije i zelenije društvo te je naš BDP danas 5% veći nego što bi bio da nema EU fondova. Realizirano je i puno toga u kontekstu poduzetništva. Čak 303 poduzeća primila su potporu za uvođenje novih proizvoda na tržište, 190 projekata je realizirano suradnjom znanstvene zajednice i poslovnog svijeta, 6 000 malih i srednjih poduzetnika dobilo je EU potpore, a direktan rezultat tih investicija je 11 000 stvorenih novih radnih mjesta”, izjavio je Erlić.

U panel raspravama koje su uslijedile nakon otvorenja sudjelovao je i v.d. ravnatelja Jelić, a raspravljalo se o naučenim lekcijama iz prethodnih razdoblja te natječajima novog razdoblja. Zaključeno je kako se isključivo partnerstvom svih dionika EU fondova ostvaruje zajednički cilj, a to je transparentnija, brža i jednostavnija provedba projekata.

Skip to content