Održana početna konferencija projekta “Izrada dokumentacije za Gospodarski centar”

Radi se o projektu koji je odobren u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa \”Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.\” za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijem. Procijenjena vrijednost prve faze izgradnje Gospodarskog centra iznosi 45 milijuna kuna i bit će sufinancirana sredstvima Europske unije.

Gospodarski centar strateški je projekt Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća, te razvoj mreže poslovnih komunikacija. Doprinijeti će povećanju povezivanja svih prioritetnih područja suradnje Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem (prehranu i bioekonomiju, unapređenje lanca vrijednosti i stvaranje regionalnih razvojnih središta temeljem pametne specijalizacije, obrazovanje i regionalnu infrastrukturu, turizam i kreativno društvo). Svrha projekta je izraditi potrebnu dokumentaciju  za realizaciju i izgradnju Gospodarskog centra, kojim će se unaprijediti poduzetničku infrastrukturu i usluge ulaganjem u poduzetničko-poslovnu infrastrukturu, jačanje pozitivne poduzetničke klime i umrežavanje.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak naglasila je da će ministarstvo kojemu je na čelu podržavati ovaj projekt, ne samo u prvoj fazi njegove izgradnje, nego i osigurati potreban iznos za njegovu realizaciju.

Također, ministrica je najavila i da će u ponedjeljak u Našicama potpisati Partnerski sporazum, Dodatak 2, za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. „Time ćemo osigurati dodatnih 354 milijuna kuna za strateški projekt Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka u sljedećem razdoblju 2021. – 2027. Dakle, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na dispoziciji je pratiti ovaj projekt kao strateški, programirati novo programsko razdoblje i osigurati sredstva za njegovu realizaciju u cijelosti.“.

\”Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU podržava inicijativu Osječko – baranjske županije i grada Osijeka za izgradnju novog gospodarskog centra, odnosno sajamskog i kongresnog prostora u gradu Osijeku.\”, zaključila je ministrica.

Tijekom predstavljanja projekta župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić kazao je: „Mislim da je novi sajamski prostor koji će Osijek dobiti potreban, ne samo Osijeku nego cijeloj Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj regiji jer dosadašnji sajamski prostor nije adekvatan i nije primjeren veličini grada Osijeka i okolice. Želim reći da ćemo imati jedan ozbiljan prostor koji će biti u rangu europskih sajamskih prostora. Radit ćemo na tome da sajam u Osijeku bude najprepoznatljiviji i najjači sajam, ne samo u ovom dijelu Hrvatske nego u ovom dijelu Europe. To se može napraviti  radom i trudom uz Vladu i naše ministre koji su u svakom trenutku nama na dispoziciji i na raspolaganju.“

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš istaknula je zajednički cilj koji ima ovaj veliki projekt, a to je razvijati gospodarsku vidljivost i privlačnost grada Osijeka, Županije i regije. Također, kroz ovaj projekt cilj je i otvoriti nove poslovne prilike poduzetnicima sa našeg područja kroz razvoj novih usluga, novih poslova, kao i razvoj poduzetničkih potpornih institucija koje su uvijek u tom procesu.

Izvor: https://razvoj.gov.hr/

Skip to content