Održana XI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U svom uvodnom obraćanju  premijer Plenković istaknuo je da je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u proteklih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, njezinih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostale aspekte života.

Unatoč pandemiji koronaviursa, uspjeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravodobnim otvaranjem osigurati gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu, odraditi predsjedanje Vijećem EU, ući u Europski tečajni mehanizam II, u rekordnom roku nakon parlamentarnih izbora formirati parlamentarnu većinu, donijeti zakon o obnovi nakon potresa, a sada krenuti na zacrtane aktivnosti Vlade – socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje, poručio je premijer Plenković.

Također, premjer Plenković je izvijestio i kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi kuna. To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru.

Predsjednik Vlade najavio je da će se danas proširiti razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte, te utvrdili nove izvore financiranja za koje do sada nisu bila osigurana sredstva. Istaknuo je i kako će se u razvojni sporazum uključiti razvojni strateški projekti, a riječ je o 38 projekata, vrijednih 10,7 milijardi kuna.

Sudionike sjednice pozdravili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i našiščki gradonačelnik Josip Miletić, tijek Projekta \”Slavonija, Baranja i Srijem\”, predstavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, a na sjednici Savjeta je sudjelovao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Nakon sjednice Savjeta svečano je uručeno 66 ugovora ukupne vrijednosti 440 milijuna kuna za niz različitih projekata.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije će pratiti provedbu 18 od tih 66 ugovora. Radi se o projektima vrijednima preko 356 milijuna kuna od čega je 246 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Navedenim projektima se nastavljaju ulaganja u socijalnu infrastrukturu kao podrška procesu deinstitucionalizacije, regionalne centre kompentnosti u strukovnom obrazovanju, izgradnju infrastrukture mreža sljedeće generacije, izgradnju biciklističkih staza, razvoj poduzetništva u gradu Vukovaru i uređenje vodnih puteva te izgradnju zimovnika na Dunavu u Opatovcu.

Izvor: https://vlada.gov.hr/

Skip to content