Održana završna konferencija projekta "Gospodarsko središte Hrvatskog primorja"

Projektom je izgrađeno i infrastrukturno kompletno opremljeno (magistralnim plinovodom, kanalizacijom, telekomunikacijama te javnom rasvjetom) ukupno dva kilometra prometnica u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu. Riječ je o pristupnim prometnicama B5.4.-B9.1. te prvoj dionici prometnice B7.6.-E1.1., a njihovom izgradnjom i opremanjem ostvareni su preduvjeti za ulaganja u izgradnju novih poduzetničkih kapaciteta na površini od gotovo 300 tisuća četvornih metara, na šest novih zaravni.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je prisutne podsjetio kako je razvojni ciklus zone na Kukuljanovu, danas najveće i infrastrukturno najopremljenije u Hrvatskoj, krenuo prije petnaest godina, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile su se mogućnosti za njezin brži razvoj.
Industrijska zona Bakar ima pet milijuna četvornih metara te trenutno u zoni posluje oko 200 poslovnih subjekata, koji zapošljavaju oko četiri i pol tisuća ljudi. Gradonačelnik Klarić istaknuo je da vjeruje kako će viziju od deset tisuća zaposlenih ostvariti u sljedećem desetljeću.

 „Paralelno tražimo nove investitore, njih nekoliko već je iskazalo interes za 120 tisuća \’kvadrata\’ zemljišta, a imamo najave za stavljanje u funkciju još 25 tisuća \’kvadrata\’ “, objasnio je Klarić i dodao kako je u planiranom razvoju zone predviđeno 30 posto prostora namijeniti trgovačkim centrima, 35 posto proizvodnji te isto toliko skladišnim prostorima.

Direktorica tvrtke Industrijska zona Bakar d.o.o. Linda Sciucca rekla je da je sinergija industrijske zone i Grada Bakra velika, kako bi se zona još bolje infrastrukturno opremila i izgradile nove zaravni te da i investitori to prepoznaju. Rekla je i kako područje industrijske zone postaje i tržište samo za sebe, navodeći da neki investitori ondje otvaraju pogone jer im se klijenti nalaze upravo u toj zoni.

Uz predstavnike Grada Bakra i Industrijske zone Bakar d.o.o., konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ispred Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Ingrid Jakopec i Sandra Šumera Madjer te predstavnici izvođača radova – GP-a Krk d.d., nadzora građenja, kao i aktualni i potencijalni investitori.

Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ s gotovo deset milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 7,3 milijuna kuna, a ostatak Grad Bakar.

Skip to content