Održana završna konferencija projekta „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području”

U Nacionalnom parku Paklenica otvoren je preuređeni Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“ čime je obilježen završetak preko 33 milijuna kuna vrijednog projekta  „Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području“, financiranog u iznosu od skoro 20 milijuna kuna bespovratnim sredstvima.

Ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Paklenica Natalija Andačić izrazila je dobrodošlicu uzvanicima te navela osnovne informacije o provedbi projekta.

„Projekt je usmjeren unaprjeđenju zaštite i valorizacije prirodne baštine kroz razvoj oblika turizma posebnih interesa prikladnih za podvelebitsko područje. Ovim projektom izgradit će se atraktivna posjetiteljska i sigurnosna infrastruktura, osnažiti potrebni ljudski resursi i institucionalni kapaciteti JU NPP, djelatnika javnih ustanova s područja Velebita, turističkog, civilnog, javnog i privatnog sektora te osmisliti i promovirati postojeći i novi turistički proizvodi temeljeni na prirodnoj baštini“, rekla je ravnateljica Andačić.

V.d. ravnatelja SAFU Nikolina Tkalčec čestitala je na realizaciji vrijednog projekta kojim će se doprinijeti održivom razvoju i promociji NP Paklenica i šireg velebitskog područja.

„Hrvatska je zemlja raznolike i bogate prirodne baštine, a zahvaljujući europskim sredstvima imamo je priliku očuvati i unaprjeđivati. Projektima poput ovog podižemo svijest o prirodnim vrijednostima i doprinosimo razvoju turističkog potencijala, stoga smo jako ponosni na svaki od sveukupno 17 projekata koje je SAFU dosad ugovorio s korisnicima u okviru poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (Prirodna baština 1), ukupne vrijednosti preko 690 milijuna kuna“, poručila je Tkalčec.

„Zahvaljujući ovom projektu, Posjetiteljski centar „Podzemni grad Paklenice“, zasjao je u novom ruhu, a uvjereni smo da će se i za vožnju novim turističkim električnim vlakom tražiti mjesto više. Svaki naš projekt je specifičan i poseban, tako i ovaj. Tijekom realizacije projekta bilo je dosta uspona i padova, stoga može poslužiti kao primjer ostalima da ne treba odustajati već ustrajati do konačne realizacije željenog cilja“, zaključila je Tkalčec.

Foto: Natalija Andačić i Ivan Čorić

Skip to content