Održana završna svečanost PHARE 2005 projekta Podrška Pravosudnoj akademiji

ZAGREB, 4. studenog 2009.- Projektom vrijednim milijun eura, koje Ministarstvo pravosuđa provodi s Europskom komisijom i njemačkim stručnim partnerima, cilj je osigurati da mladi stručnjaci koji ulaze u pravosuđe dobiju dobru naobrazbu te da se budući suci i državni odvjetnici biraju na temelju objektivnih i transparentnih kriterija.

Ministar pravosuđa, Ivan Šimonović kazao je da se novim sustavom izbora i stručnog usavršavanja u pravosuđe žele privući najbolji kadrovi kojima će se jamčiti da će u roku od dvije godine napredovati do sudačkih ili državno-odvjetničkih dužnosti.

Ustvrdio je da je izbor kadrova jedna od najbitnijih karika u reformi pravosuđa, iako to u javnosti nije toliko vidljivo, poput borbe protiv korupcije ili ubrzavanja sudskih postupaka.

“No, i dalje ćemo ustrajati na borbi za smanjenje sudskih zaostataka, veću učinkovitosti postupaka i njihovo skraćivanje”, rekao je Šimonović, dodajući da je od početka godine broj neriješenih predmeta smanjen za osam posto.

Projekt razvoja Pravosudne akademije pohvalio je i predstavnik delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paolo Berizzi, ističući da pomaci u pravosuđu nisu bitni samo zbog ulaska u Europsku uniju nego i zbog povratka povjerenja hrvatskih građana u sustav.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da bi sustav koji se stvara trebao izgraditi suce koji su spremni i sposobni suditi nepristrano i oduprijeti se svakom pokušaju utjecaja, ali i “sireninom zovu” samoreklamiranja.

Osim toga, novi sustav izbora i obrazovanja trebao bi zaustaviti trend odlaska iskusnog kadra iz pravosuđa u odvjetnike, bilježnike i korporativne pravnike.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić uvjeren je da pravi posao tek slijedi. “Predmeti koji dolaze svakim danom sve su teži, a oni kojima smo za vratom koriste najbolje pravne zastupnike”, kazao je Bajić.

(Hina)

Skip to content