Održani „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je u Opatiji otvorio konferenciju “Dani regionalnoga razvoja i fondova EU“ koju tradicionalno organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Ovo je godina u kojoj smo dovršili najveći EU projekt Pelješkog mosta i pristupnih cesta, koji će zauvijek biti simbol prvih sedam godina članstva u EU i koji je povezao Hrvatsku,“ rekao je Plenković te nastavio „pokazali što je moderni suverenizam i kako se osnaženi položaj Hrvatske najbolje može koristiti za realizaciju strateških nacionalnih ciljeva“. Predsjednik Vlade istaknuo je da smo i u godini u kojoj se počinju preklapati dvije financijske perspektive – jedna još traje, do kraja iduće godine, a nova perspektiva, za korištenje koje se spremamo, trajat će do 2027. Dodao je da će nam Mehanizam za oporavak i otpornost omogućiti da budemo komplementarni u razvojnom smislu.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak na otvaranju konferencije Dani regionalnoga razvoja i EU fondova u Opatiji rekla kako je iskorišteno 80 posto sredstava iz programskog razdoblja 2014. – 2020. te ocijenila da Hrvatska puno spremnija ulazi u novo programsko razdoblje. „S ponosom možemo reći da smo 2022. godine uspješno završili proces programiranja za dotadašnje razdoblje operativnih programa te dobili potvrdu za novo programsko razdoblje do kraja 2027., odnosno 2029. godine. Morali smo mnogo naučiti, jer europski fondovi nose mnoge mogućnosti, ali nisu samo lista želja. Učiti o procesima, uredbama i direktivama Europske komisije, ali smo sad mnogo spremniji ući u novo programsko razdoblje“, dodala je Tramišak.

Iz programa Kohezijska politika iskorišteno je 8,5 milijardi eura, a u novom programu nas očekuje dodatnih devet milijardi eura, navela je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, koja ističe da su to nove, veće mogućnosti, a očekuje veću apsorpciju i bolju pripremljenost projekata.

Među ostalim, sudionicima konferencije predstavljene su nove prilike iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., programi „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“, „Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.“ i „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavio je mogućnosti Europskog socijalnog fonda Plus, odnosno programa Učinkoviti ljudski potencijali. „Ciljevi koje želimo ostvariti korištenjem novca iz ovog fonda su povećati zaposlenost stanovništva od 20 do 64 godine sa sadašnjih 69 na 75 posto, ali i uključenost odraslih u cjeloživotno obrazovanje s 4 na 55 posto. Cilj je i smanjenje postotka osoba u riziku od siromaštva sa sadašnjih 21 na manje od 15 posto“, naglasio je ministar Piletić.

Pomoćnici ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Andrijana Anić Antić i Vedran Težak, drugi dan konferencije „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ održali su prezentaciju u kojoj su se osvrnuli na rezultate i iskustva provedbe Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u programskom razdoblju 2014.-2020.

Prezentaciju možete pogledati i preuzeti u nastavku:

Skip to content