Održano informativno-edukativno događanje “EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike” u Virovitici

Događanje su uvodno pozdravili gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Ministrica Tramišak u uvodnom se obraćanju prisjetila prethodnog financijskog razdoblja 2014.-2020. kazavši kako je Republika Hrvatska u tom razdoblju imala na raspolaganju 10,7 milijardi eura europskih sredstava.

Te 2014. imali smo spremne ideje, vizije i bili smo u procesu priprema i učenja. Trenutno smo ugovorili 12,5 milijardi eura, puno više od onoga što smo imali na raspolaganju. Isplaćeno je oko 52% te iste alokacije, a ono što smo da sada povukli iz europskog proračuna je oko 42%. Govorimo o više od 38 milijardi kuna za razliku koju smo u plusu u odnosu na ono što kao država članica uplaćujemo u fondove Europske unije“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i kazala kako je važno naglasiti koliko fondovi Europske unije mijenjaju Hrvatsku i donose nove prilike i mogućnosti.

Ministrica Tramišak osvrnula se i na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Vlada Republike Hrvatske s pet slavonskih župana u 2018. prepoznala je potrebe pet slavonskih županija. Prilika za ravnomjeran regionalni razvoj, demografski oporavak i ulaganje u jačanje gospodarstva na području ovih pet županija, zasigurno je projektom Slavonija, Baranja i Srijem otvorila vrata projektima. Već sada govorimo o više od 22 tisuće projekata koji su ugovoreni na području ovih županija“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je kako je ovo događanje odličan način kako bi se otvorio put konzultacijama participativnog procesa programiranja novih operativnih programa i novog programskog razdoblja koji će biti nova prilika za “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem”.

Na samom početku događanja bilo je riječi i o dosadašnjim rezultatima korištenja EU fondova na području grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije koji su vidljivi gotovo na svakom koraku. U kratkom video prikazu istaknuti su neki od najznačajnijih projekata koju su do sada provedeni i koji su svojom realizacijom doprinijeli kvalitetnijim životnim prilikama za građane i dodatno povećali turistički i gospodarski potencijal ovog kraja.

Na informativno-edukativnom događanju “EU fondovi 2021.-2027. predstavljene su mogućnosti financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.. Predstavljen je Nacionalni plan za oporavak i otpornost, Nova kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.-2027.; Europski socijalni fond +, Program ruralnog razvoja, a ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric održao je prezentaciju Izazovi u provedbi EU projekata. Po završetku održana je i panel rasprava pod nazivom: “Što donose EU fondovi 2021.-2027. za razvoj lokalnih sredina?.

Ovo predstavljanje je drugo u nizu, a nakon Zadra i Virovitice najavljeno je predstavljanje EU fondova- nove priike i u Osijeku.

U nastavku možete preuzeti prezentacije:

Nacionalni plan oporavka

Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Nova Kohezijska politika u financijskoj perspektivi EU 2021.- 2027.

Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Europski socijalni fond +

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Program ruralnog razvoja RH – Nacionalni strateški plan ZPP-a

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Izazovi u provedbi EU projekata

Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

Snimku cijelog događanja možete pogledati ovdje.

Izvor: strukturnifondovi.hr

Skip to content