Osijek dobio najmoderniji hardverski laboratorij u Hrvatskoj

U osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS otvoren je Hardverski laboratorij u sklopu 4,2 milijuna kuna vrijednog projekta „Opremanje hardverskog laboratorija BIOS – Faza 2“. Projekt koji je u iznosu od 85 posto sufinanciran EU sredstvima, svečano su otvorili v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin i direktor BIOS-a Tihomir Pejin.

V.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, ocijenio je projekt vrlo važnim kako za Grad Osijek tako i za Osječko-baranjsku županiju.

„Ovo je nastavak 1. faze projekta rekonstrukcije i opremanja Hardverskog laboratorija BIOS-a zahvaljujući kojem je laboratorij opremljen s novim 3D printerima, informatičkom opremom i programskim paketima za 3D modeliranje i obradu 3D modela. Sve ovo što u laboratoriju vidimo je dijelom financirano iz EU fondova te slobodno mogu reći kako su Grad Osijek i OBŽ prvaci u korištenju EU fondova“, rekao je Jelić te dodao kako SAFU s korisnicima na području OBŽ provodi 115 projekata vrijednih preko 2,3 milijarde kuna, od čega se na području grada Osijeka ukupno provodi 43 projekta vrijedna preko 1,5 milijarde kuna.

Zamjenik gradonačelnika Vulin je naglasio kako je Osijek, proporcionalno broju stanovnika, sjedište i središte IT industrije u Hrvatskoj.

„Vrijednost ovoga projekta je teško mjeriti u novcu kada znamo koliko to znači startupovima na području Osijeka te poduzetnicima koji rade u BIOS-u, ne samo iz Osijeka nego i iz šire okolice, koji će moći koristiti ovaj najveći 3D printer u Hrvatskoj i svu drugu vrijednu opremu nabavljenu kroz ovaj projekt“ poručio je zamjenik Vulin.

Direktor BIOS-a Tihomir Pejin poručio je kako su proširili postojeći Hardverski laboratorij te nabavili dodatnu opremu kako bi korisnicima, tehnološki orijentiranim malim i srednjim poduzetnicima, omogućili da razvoj svojih prototipova i proizvoda ostvaruju što brže i kvalitetnije.

Foto: BIOS

Skip to content