Osijek nabavlja deset novih niskopodnih tramvaja

U osječkoj gradskoj upravi potpisan je Ugovor o nabavi novih niskopodnih tramvaja za potrebe modernizacije tramvajskog voznog parka u Osijeku. Ugovor su potpisali direktor GPP-a Goran Pajnić i predsjednik Uprave KONČAR-Električnih vozila Josip Ninić.

Potpisivanju Ugovora je prisustvovao ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić te gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

„Osijek je stvarno jedan od najboljih, ako ne i najbolji grad po povlačenju sredstava iz EU fondova. Samo na području grada Osijeka SAFU je u okviru OPKK s korisnicima ugovorio 43 projekta ukupne vrijednosti gotovo 200 milijuna eura.  Potpisivanjem današnjeg ugovora nastavlja se realizacija projekta za nabavu novih niskopodnih tramvaja za potrebe modernizacije tramvajskog voznog parka. Kvaliteta unaprjeđenja javnog prijevoza od neizmjerne je važnosti za stanovnike grada Osijeka, a istovremeno osigurava održivu i kvalitetniju uslugu javnog prijevoza.  Uvjeren sam da će nabava novih niskopodnih tramvaja Osijeku dati dodatni impuls u modernizaciji javne usluge, konkretno u sustavu javnog prijevoza i povećati broj putnika, a smanjiti eventualne prometne gužve te povećati sigurnost prometnog sustava“, istaknuo je ravnatelj Jelić te čestitao potpisnicima.

Gradonačelnik Radić rekao je kako su posljednji novi tramvaji nabavljeni prije 40-ak godina.

„Kao što vam je poznato, kroz NPOO ugovoren je dolazak deset najsuvremenijih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura, od čega je bespovratnih gotovo 20 milijuna. Novi osječki tramvaji izrađivat će se u KONČAR-Električnim vozilima koji se danas ugovorom obvezao na isporuku prvoga tramvaja za 18 mjeseci, a zadnjeg za 24 mjeseca. To bi značilo da prvi niskopodni tramvaj u Osijek stiže početkom ožujka 2025., a svih deset u Osijeku trebaju biti do početka rujna 2025. Oni će značajno podići kvalitetu javnog prijevoza u Osijeku“, istaknuo je osječki gradonačelnik te dodao kako će se uz povećanje kapaciteta, brzine i kvalitete usluge, smanjiti negativan utjecaj na okoliš.

„Današnji događaj smatramo izrazito vrijednim i poticajnim za domaću industriju, prije svega jer reference na domaćem tlu čine okosnicu izvozne konkurentnosti i općeg nacionalnog gospodarskog rasta. Osijek i Zagreb jedini su hrvatski gradovi koji imaju tramvajski prijevoz, a činjenica da će u oba grada prometovati upravo KONČAREVI tramvaji, hrvatski proizvod iza kojeg stoje domaći stručnjaci, njihovo znanje i samostalno razvijena rješenja domaće industrije, ponosom bi trebala ispuniti sve nas“ izjavio je predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Radić je kazao kako je preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja u Osijek modernizacija tramvajske infrastrukture koja je u tijeku.  „Njome je predviđena obnova 9,5 km tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, oko 10 km kontaktne mreže i 7,5 km podzemne kabelske mreže te izgradnja jedne nove i modernizacija dviju postojećih ispravljačkih stanica. Ukupna vrijednost projekta je 35,4 milijuna eura od čega je iz EU fondova sufinancirano 26,5 milijuna eura. Radovi su započeli sredinom ožujka prošle godine, a trenutna izvršenost radova je na 60% ugovorene vrijednosti radova“, zaključio je Radić.

Skip to content