Osječanke i Osječani dobili novi podvožnjak koji će značajno smanjiti gužve u prometu

Na svečanosti otvorenja novog podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić.

Potpredsjednik Vlade Butković istaknuo je kako će ova investicija, koja je završena prije predviđenog roka, riješiti postojeće prometno “usko grlo” na ulazu u Osijek, što će olakšati svakodnevno funkcioniranje, dodavši kako je Osijek danas jedini grad u Hrvatskoj koji realizira važne kapitalne projekte u svim vidovima prometa – cestovnom, tramvajskom, željezničkom, zračnom i riječnom.

Ministar Erlić ocijenio je kako je otvorenje ovog kapitalnog i strateškog prometnog projekta od iznimnog značaja za prometni razvoj Osijeka.

 „Ovo je samo jedan od kapitalnih projekata koji se u Osijeku realiziraju iz fondova EU, kakvih je do sada u mandatu ove Vlade realizirano u vrijednosti preko 400 milijuna eura“, izjavio je Erlić i dodao kako je u novom ITU mehanizmu za grad Osijek osigurano 55 milijuna eura, koji će krenuti u realizaciju do kraja godine te obuhvatiti i nova ulaganja u promet.

Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić čestitao je korisniku na završetku projekta i izjavio kako su ugovorene sve nabave u okviru projekta te da tijekom dosadašnjeg praćenja provedbe projekta nema utvrđenih neprihvatljivih troškova.

„Ovaj projekt je primjer kako treba provoditi EU projekte na pravi način. Grad Osijek i OBŽ to pokazuju i na drugim projektima jer samo SAFU na području grada Osijeka s korisnicima je ugovorio gotovo 200 milijuna eura vrijednih projekata, a na području OBŽ preko 320 milijuna eura“, rekao je Jelić i poručio kako se raduje budućoj suradnji i u novom razdoblju.

Župan Anušić naglasio je da je ovo samo jedan od projekata na području grada i županije, koji su od vitalnog značaja i imaju dodanu vrijednost za gospodarstvo Županije kao i za građane.

Gradonačelnik Radić istaknuo je značaj koji podvožnjak ima za sve Osječanke i Osječane.

„Ovaj podvožnjak građani Osijeka su čekali preko 50 godina i bio je jedan od najvećih prometnih problema grada Osijeka sve do današnjeg dana. U sklopu projekta su izgrađena dva mosta, prometnica, pješačka i biciklistička staza uz javnu rasvjetu i hortikulturu, a vrijednost radova je 7,1 milijun eura. Važno je naglasiti kako Osječane ovaj projekt nije koštao niti jedan euro jer je financiran 85% iz Kohezijskog fonda, dok je preostalih 15% osigurano iz državnog proračuna“, kazao je gradonačelnik Radić i zaključio kako Osijek prolazi kroz prometnu renesansu.

Foto: HINA/MMPI

Skip to content