Otvoren Centar izvrsnosti “Cerovačke špilje”

Otvoren je Centar izvrsnosti „Cerovačke špilje“, sagrađen na mjestu nekadašnjeg motela devastiranog u Domovinskom ratu. Svečanom otvorenju nazočili su izaslanik premijera Andreja Plenkovića Mario Šiljeg, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anita Pocrnić Radošević, ličko-senjski župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, zadarski župan Božidar Longin i Vedran Težak ispred SAFU-a.

Cerovačke špilje, najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj, zaštićeni su spomenik prirode od 1968. godine, a novi velebni objekt će osigurati dugoročno upravljanje kompleksom.

 „Izgradnjom posjetiteljske infrastrukture, razvojem sadržaja te provedbom edukativnih i stručnih speleoloških programa za posjetitelje stvara se osnova odgovornog i dugoročnog upravljanja kompleksom Cerovačkih špilja u duljini od 8000 metara. Provedbom projekta osiguralo se otvaranje novih radnih mjesta te će se ojačati održivi društveno-gospodarski razvoj na lokalnoj razini“, rekao je ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Velebit“ Mario  Šaban.

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje otvorio je Mario Šiljeg, izaslanik predsjednika Vlade RH, a realizacijom projekta Centar izvrsnosti „Cerovačke špilje“ stvorila se suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom.

Prema riječima ličko-senjskog župana Ernesta Petryja ovaj dio Like, Zadarska i Ličko-senjska županija s pravom mnogo očekuju od otvaranja Centra izvrsnosti.

„Znamo da više od 68 posto Parka prirode Velebit pripada Ličko-senjskoj županiji, 28 posto Zadarskoj i ostatak Šibensko-kninskoj županiji. Prekrasni Velebit nas je uvijek spajao, nikada nas nije razdvajao. Ovakvu sjajnu međužupanijsku suradnju svakako moramo nastaviti na obostranu korist“, kazao je ličko-senjski župan Ernest Petry.

Opći je cilj projekta doprinijeti održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine jačanjem modela održivog upravljanja zaštićenim područjima Republike Hrvatske i Europske unije, a čime se ujedno doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju u jadranskoj regiji razvojem i diversifikacijom turističke ponude. Specifični je cilj projekta razviti novu, konkurentnu i integriranu turističku ponudu razvojem nove podržane infrastrukture za posjetitelje na području PP-a Velebit, povećati edukacijski, interpretacijski i stručno-znanstveni potencijal te uspostaviti učinkovit i održiv sustav upravljanja i poslovanja PP-a Velebit.

„Ovo je jedan od onih projekata koji će stvarati dodatnu vrijednost, povećati turističku konkurentnost Zadarske županije. Na ovaj način ćemo Cerovačke špilje približiti našim građanima, među kojima mnogi nisu svjesni bogatstva koje se krije u velebitskom lokalitetu Crnopac“, uvjeren je zadarski župan Longin.

Osim izgradnje centra, kroz projekt je uređena i cijela posjetiteljska špiljska zona u dužini od 1300 metara, ugrađena je nova rasvjeta prilagođena zaštiti i očuvanju špilja, rekonstruirani su mostovi i ograde te uređen ulazni prostor. Sve to prate i interpretacijski te edukativni sadržaji, uklopljeni i razmješteni na cijeloj lokaciji Cerovačke špilje, u kojoj obilazak gornje i donje pećine traje oko tri sata hoda, pri temperaturi između pet i osam stupnjeva. Za posjet špiljama predviđene su i grupne i individualne posjete.

Projekt „Centar izvrsnosti ‘Cerovačke špilje’ – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem” provodi Javna ustanova „Park prirode Velebit“ u suradnji s partnerima Zadarskom županijom, Javnom ustanovom „Natura-Jadera“ i Zagrebačkim speleološkim savezom od travnja 2018. godine u Općini Gračac.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850,00 kuna, od čega su sredstva EU-a u iznosu od 53.233.632,80 kuna osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

FOTO: Gs Press / FB PP Velebit

Skip to content