Otvoren najveći Veteranski centar u Hrvatskoj

Najveća podružnica Veteranskog centra otvorila je u Daruvaru vrata hrvatskim braniteljima, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je na svečanosti otvorenja istaknuo da je politika Vlade prema hrvatskim braniteljima konzistentna te najavio da je u planu izgradnja novih podružnica, također putem EU fondova.

Na svečanosti su uz predsjednika Vlade prisustvovali i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković,  potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i ostali uzvanici.

Premijer Plenković je naglasio kako je izgradnja veteranskih centara jedan od načina da se država oduži hrvatskim braniteljima za slobodu i samostalnost, kao i za žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu.

”Vlada je podržala ovaj projekt koji je ministar Medved sa svojim timom iz Ministarstva hrvatskih branitelja predložio, iznašli smo za njega financijska sredstva i za sljedeće razdoblje predvidjeli da se izgrade još najmanje četiri ovakva veteranska centra – u Osijeku, Virovitici, Krapini i Senju”, poručio je premijer.

Podsjetio je da je projekt izgradnje i opremanja četiri podružnice Veteranskog centra vrijedan 45 milijuna eura, pri čemu je 85 posto investicije financirano iz EU fondova.

Okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade Tomo Medved i zahvalio im na dolasku i potpori projektu.

„Prije šest godina, kada se razvijala ideja o uspostavi centara, cilj je bio da se na konkretan način iskaže zahvalnost braniteljima, uspostavom mjesta gdje će dobiti sveobuhvatnu potporu kojom će se povećati kvaliteta njihovih života. Stoga je primarno razvijen Dom hrvatskih veterana u Lipiku kroz koji je dosad prošlo više od 3.500 korisnika, a na temelju tih iskustava uspostavljen je smjer razvoja centara, u kojima se pruža individualna skrb na temelju potreba svakog korisnika. Korisnici u Daruvaru dobit će psihosocijalno, ali i tjelesno osnaživanje s ciljem očuvanja zdravlja te edukaciju kroz radionice, treninge i predavanja“, kazao je Medved.

Veteranski centar u Daruvaru prostire se na 10 hektara, ima 105 soba za 200 korisnika, kao i pet soba za 100-postotne invalide. Jedina je podružnica građena od temelja, kao green field investicija, dok su ostale, u Petrinji, Sinju i Šibeniku dograđivane ili proširivane.

Foto: HINA

Skip to content