Otvoren obnovljeni Maškovića han

Maškovića han u Vrani pokraj Pakoštana, han Jusufa Maškovića, najveći spomenik turskoga graditeljstva u Hrvatskoj, otvoren je u petak nakon višegodišnje obnove.

Han je dao sagraditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. godine, njegovom smrću 1645. godine gradnja je prekinuta i han nikad nije završen prema izvornom projektu. Han Jusufa Maškovića najzapadnija je građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Hrvatske.

Maškovića han u Vrani ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH.
Han je izrazito monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta, površinom veći od 3000 metara četvornih. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova.
Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji koji je vjerojatno bio rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića. U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon – šedrvan- rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka – soba a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta – hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša – kamina koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.
Ugovorena vrijednost projekta iznosi 2.7 milijuna eura, od čega su 75 posto sredstva EU, a 25 posto je osiguralo Ministarstvo kulture.

Skip to content