Otvoren obnovljeni Trg Zrinski u Kraljevici

Trg je obnovljen u sklopu projekta EU “Povežimo se baštinom”, čiji je nositelj Grad Rijeka, a obuhvaća 13 lokacija u Rijeci i riječkom prstenu. Trg je popločen kamenom koji je prije bio prekriven slojem asfalta, uređen je bunar, info-centar, kao i toaleti. Time je osiguran reprezentativan prostor za održavanje kulturnih manifestacija i događanja, navode iz gradske uprave Kraljevice. Ukupna vrijednost obnove je oko 590 tisuća eura, od čega su bespovratna sredstva Europske unije 366 tisuća eura, Grad Kraljevica uložio je oko 196 tisuća eura, PGŽ oko 13 tisuća eura te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU oko 14 tisuća eura, prema podacima iz kraljevičke gradske uprave.

Simboličnim presijecanjem vrpce trg su otvorili kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić i Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, nakon čega su djeca DV Orepčići i učenici OŠ Kraljevica izveli prigodni program.

Novi izgled Trga Zrinski projektirale su Ira Rechner Šustar, Tatjana Baković Kukoč i Enija Kukoč, a izvođač radova je bila tvrtka Citadela. Na koordinaciji projekta radila je i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, a Dragan Jelić, ravnatelj agencije, čestitao je gradonačelniku i drugima na uspješnoj obnovi.

“Vidio sam slike kako je Trg prije izgledao pod asfaltom. Danas s postavljenim kamenom izgleda predivno, kamenom koji je baština u cijeloj Hrvatskoj, čestitam vam na tome. Projekt “Povežimo se baštinom” povezuje 13 lokacija i deset projektnih partnera. Sve to koordinirati u jednom projektu bez velikih problema nije mala stvar. Mi, kao i Vlada RH i jedinice lokalne samouprave, želimo što bolje iskoristiti kulturnu baštinu kojom je Hrvatska bogata, naročito ovo primorsko područje. Da obnovimo sve što nam je ostavljeno u nasljeđe, predamo građanima, domaćim i stranim turistima koji dolaze uživati kod nas. Nakon obnove, Trg će stvarno imati raznoliku namjenu te može postati i centar kulturnog života Kraljevice. Uvjeren sam da i hoće”, kazao je Dragan Jelić.

Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić najavio je izradu dokumentacije za obnovu vanjskih i unutarnjih pročelja gornjeg kaštela Zrinski, čiji je obnovljeni trg integralni dio, kao i obnovu cijelog Kaštela Zrinski, i donjeg i gornjeg.

“Trg Zrinski pedeset je godina bio zarobljen, preliven asfaltom. Puno je simbolike u tome, načinu kako smo se odnosili prema svom nasljeđu, svojoj povijesti i prema samima sebi. Zato se veselim našem doprinosu koji će ostati generacijama iza nas. Trg Zrinski danas je lijep, prekrasan. No, ovo mjesto nije uređeno da se divimo kamenu i njegovoj ljepoti, već kako bi postalo i bilo samoodrživo središte i žarište života Kraljevice”, rekao je gradonačelnik Čandrlić.

U ime nositelja projekta, Grada Rijeke, govorio je donedavni pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

“Puno smo razgovarali sa svim dionicama projekta “Povežimo se baštinom”, imali smo puno neslaganja, ali smo na kraju uspjeli i uspijevamo još uvijek. Vjerujem da će ovakvi projekti uspijevati i u budućnosti. Neki će reći “ova fasada je baš grda, a trg je tako lep” ili da ovdje treba i tenda. Siguran sam da će sve to Kraljevica financirati iz budućih projekata, kazao je Šarar. Smatra i kako je pomoću fondova EU cijela Primorsko-goranska županija od samozatajne regije koja se ne voli promovirati postala apsolutni šampion kulturne baštine i turizma te inteligentnog bavljenja vlastitom prošlosti”, izjavio je g. Šarar.

Izvor: Novilist.hr
Foto: Sergej Drechsler

Skip to content