Otvoren Phare 2006 Twinning projekt "Nadzor plave granice’"

Projekt je vrijedan milijun eura i trajat će 15 mjeseci. U njemu kao partneri sudjeluju stručnjaci njemačke Savezne policije te talijanske Obalne straže, a cjelokupnu provedbu podupire i nadziru izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje.

Napomenuvši da je Hrvatska mala zemlja s velikom granicom, Faber je naglasio da je ona posljednjih godina “u trendu ilegalnih migracija” i krijumčarenja ljudi i robe. Proteklih nekoliko godina sve je manji pritisak na kopnenu granicu i granične prijelaze, a sve veći na moru. Taj projekt iznimno važan zato što će se u suradnji s partnerima iz Njemačke i Italije načiniti strategija razvoja pomorske policije, rekao je Faber i važnom ocijenio međuagencijsku suradnju s tijelima i ustanovama zaduženim za provedbu zakona. Dodao je da se to ponajprije odnosi na hrvatsku Obalnu stražu, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo kulture, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvo obrane.

Koordinatorica projekta s hrvatske strane Mirna Kovač rekla je kako je zadaća pomorske policije zaštita i nadzor 950 kilometara morske granice od svih oblika kriminala, jer je granica na moru buduća vanjska granica EU. Napomenula je da je pomorska policija u prošloj godini dobila pet novih plovila – jedno dužine 25 metara i četiri dužine 15 metara.

Ocjenivši da će međunarodni kriminal biti sve veći, zamjenik voditelja projekta s njemačke strane Frank Goerke upozorio je na važnost hrvatske morske granice. Istaknuo je da se tim projektom želi poduprijeti hrvatska granična policija u prilagodbi i daljnjoj izradi Akcijskog plana za integrirano upravljanje granicom, s posebnim naglaskom na zaštitu morske granice.

Goerke je naglasio važnost školovanja pomorske granične policije te međuagencijske suradnje.

Pomoćnik voditelja talijanske Obalne straže Nicola Carlone istaknuo je nužnost zajedničke suradnje u sprječavanju ilegalnih aktivnosti na moru, sprječavanju trgovanja ljudima, onečišćenju mora, sigurnosti plovidbe i sl.

Projekt su poduprli predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj, veleposlanik Italije Alessandro Pignatti Morano Di Custoza te direktor njemačke Savezne policije Bad Bramstedta Joachim Frankin. (Hina) 

Skip to content