Otvoren projekt jačanja intelektualnog vlasništva iz programa Phare 2006

Projekt se nadograđuje na zatvoreno Poglavlje 7 – Pravo intelektualnog vlasništva, financira ga EU, a provodit će se idućih 17 mjeseci u suradnji sa zemljom partnerom Danskom.

Milijun eura namijenjeno je jačanju administrativnih kapaciteta, usklađivanju zakonodavstva i potpori Informacijskome centru Zavoda za intelektualno vlasništvo koji koordinira projekt, a za opremu je namijenjeno 270.000 eura.

Projekt je namijenjen Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu unutarnjih poslova, Carinskoj upravi i Državnom inspektoratu, rekla je zamjenica ravnatelja Zavoda Ljiljana Kuterovac.

U sklopu projekta europski stručnjaci poučavat će djelatnike ustanova koje štite prava intelektualnog vlasništva, a jačat će se i svijest građana o važnosti intelektualnog vlasništva.

Krivotvorenje, primjerice autodijelova ili dječje hrane, provodi se na međunarodnoj razini, a da bi se zemlje mogle suprotstaviti toj vrsti kriminala, potrebna je suradnja nacionalnih ustanova i agencija, rekao je zamjenik direktora danskog Ureda za patente i žigove Keld Nymann Jensen.

Na svečanosti u povodu otvaranja projekta danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Erik Weber je izjavio kako očekuje da će Hrvatska do kraja godine dovršiti pregovore i da će Hrvatski sabor na vrijeme ispuniti sve zahtjeve u predpristupnom procesu.

Ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić zahvalila je Delegaciji na kontinuiranom trudu u pripremi ovog projekta istaknuvši kako je u procesu izgradnje kapaciteta institucija koje provode zakone twining projekt iznimno važan budući da prenosi najbolje prakse i znanja iz država članica EU, ali ujedno izgrađuje suradnju i partnerstvo, te jača bilateralnu suradnju država partneta. U Hrvatskoj je putem pretpristupne pomoći u periodu od 2001. do 2006. ugovoreno 59 twinning projekata i 19 twinning light projekata vrijednost oko 57,4 milijuna eura, pri čemu samo u Phare 2006 programu na te projekte dolazi oko 12, 7 posto vrijednosti svih ugovorenih projekata. U pristupnom programu IPA 2007 do kraja ove godine planira se potpisati čak 20 twinning projekata ukupne vrijednosti 14,1 milijun eura.

Predstavnica izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Karin Lindblad je rekla da su intelektualna vlasništva važna na svjetskoj razini jer utječu na cjelokupno gospodarstvo.

Po procjeni Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, gubici u međunarodnoj trgovini su 150 milijardi eura na godinu.

U EU sve je više zapljena krivotvorene robe opasne za zdravlje i sigurnost, poput kozmetike, igračaka, hrane i lijekova.

Skip to content