Otvoren Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano je otvorio novoizgrađeni kompleks Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu (RCKTU) u Zaboku. U sklopu jednog od najvećih projekta u Krapinsko-zagorskoj županiji je sredstvima u visini od 9,458 milijuna eura rekonstruirana i dograđena zgrada Srednje škole Zabok, koja bi trebala biti središte osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Otvorenju su uz brojne uzvanike prisustvovali i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te pomoćnica ravnatelja SAFU-a Andrijana Anić Antić.

„Drago mi je da ova ideja naše Vlade u prvom mandatu o financiranju regionalnih centara kompetencija i  zaživjela. To je snažna poruka naše Vlade o privrženosti za unapređenje obrazovanja, i to strukovnog, naših mladih za onu granu hrvatskog gospodarstva za turizam, ugostiteljstvo i sve povezane djelatnosti. Posebna vrijednost ovakvih centara je da naši mladi steknu posebna znanja i da na tržište rada izađu što spremnji. Izrazito sam zadovoljan“, poručio je premijer Plenković i na kraju dodao kako će Vlada RH u ovom desetljeću uložiti 2.600.000.000 eura u obrazovanje.

Srednja škola Zabok realizacijom ovog projekta, transformirala se u Centar kompetentnosti te će moći osigurati uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra očekuje u privatnom sektoru. Centar će uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore dobiti i Akademis– ugostiteljski objekt sa smještajnim jedinicama različitih kategorija, koji će kroz segmente poslovanja u realnim situacijama pružati najbolju praktičnu nastavu polaznicima Centra.

“Ovaj Centar će pokrivati pet sjeverozapadnih županija, a u samom početku planiranja uključio je sve gospodarske čimbenike koji su bitni da osiguraju najbolju moguću uslugu za turiste koji dolaze na područje KZŽ. Ovaj Centar i škola bit će upravo taj rasadnik kadrova, stručnih i naprednih kadrova koji će odgovoriti izazovima koje turizam danas traži na temelju zahtjeva turista koji dolaze u Hrvatsku i našu županiju“, rekao je zagorski župan Željko Kolar pa podsjetio kako je Srednja škola Zabok najbolje ocijenjena ugostiteljska srednja škola u RH pa je njihov dosadašnji rad bio ulaznica za realizaciju Centra kompetentnosti.

Uz stvaranje odgovarajućih uvjeta za vrhunsko obrazovanje, cilj je u takvom objektu omogućiti učenje temeljeno na radu, pružiti jedinstven primjer dobre prakse i pokazni primjer zelene arhitekture i funkcionalnosti u gospodarskom sektoru u Hrvatskoj i okruženju. Dugoročno RCKTU želi postati nacionalno središte kvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Projekt je financiran iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Foto: HINA

Skip to content