Otvoren Veteranski centar u Petrinji

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te brojnih visokih uzvanika, u Petrinji je otvoren Veteranski centar, treći u Hrvatskoj.

Uz hrvatske ratne vojne invalide i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, saborski zastupnici, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, državni tajnici, ravnatelj Ustanove Veteranski centar general Josip Lucić te drugi djelatni i umirovljeni generali.

Kao i veteranski centri u Šibeniku i Sinju, i petrinjski je smješten na prostoru bivše vojarne, ima 148 ležaja i godišnje može primiti više od 2800 korisnika, a u njegovu izgradnju uloženo je 13 milijuna eura. Uz programe i sadržaje koji se već provode, u planu je i uspostava barokomore u Petrinji kako bi i ta zdravstvena usluga hrvatskim braniteljima bila što dostupnija.

„Ovi veteranski centri povezali su dva strateška procesa – hrvatske branitelje i ratne vojne invalide i članstvo u EU odnosno sredstva iz kohezijske politike“, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da je u pregovorima za novu financijsku perspektivu dogovoren nastavak sufinanciranja ovakvih projekata.

„Mi ćemo izgraditi još četiri veteranska centra i tako pokriti sva područja Hrvatske koja su bila ne samo teško dotaknuta ratom i agresijom, nego su u tim krajevima naši ljudi koji zaslužuju ovakvu skrb najviše kvalitete. To što smo ugostili i ranjenike iz Ukrajine, koji su svježe preživjeli traume koje smo mi kao narod prije tridesetak godina, govori o tome koji su kapacitet, korist i politička odlučnost Vlade da kroz ovakve projekte pomaže onima kojima je takva pomoć najvažnija“, poručio je premijer Plenković.

„Izgradnja veteranskih centara pokazatelj je našeg poštovanja i zahvale hrvatskim braniteljima, a ovim današnjim činom na poseban način iskazujemo zahvalnost Petrinji i cijeloj Banovini za žrtvu koju je ovo područje podnijelo u Domovinskom ratu“, istaknuo je ministar Medved, dodavši da je i ovaj centar konkretan pokazatelj odnosa Vlade prema hrvatskim braniteljima.

O doprinosu uspostave Veteranskog centra društvenoj i gospodarskoj revitalizaciji govorili su sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koji su istaknuli važnost tog projekta za revitalizaciju Banovine.

„Veteranski centar u Petrinji ispunjenje je obećanja hrvatske Vlade, ali i doprinos lokalnoj zajednici“, poručila je Komes te istaknula da će Petrinjci biti uvijek dobri domaćini hrvatskim braniteljima, a župan Celjak zahvalio je premijeru Plenkoviću i ministru Medvedu na realizaciji tog projekta, zaključivši da Sisačko-moslavačka županija i njeni branitelji zaslužuju takav veteranski centar.

U svom radu centar će surađivati s udrugama, zadrugama, i gospodarskim subjektima te dodatno poticati gospodarsku djelatnost toga kraja, a od zadruga i OPG-ova nabavljat će se namirnice za potrebe centra, u kojem je već zaposleno 25 djelatnika, što je dodatna vrijednost tog projekta.

Veteranski centri su socijalna inovacija u Hrvatskoj, omogućavaju pružanje sveobuhvatne skrbi na jednome mjestu koji hrvatskim braniteljima i stradalnicima pomažu u ublažavanju posljedica rata. U njima se provode programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti iz Domovinskog rata, a radi se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja, kao dio radne terapije.

Radi kvalitetnije pripreme za realizaciju projekta prije šest godina uspostavljen je Dom hrvatskih veterana u Lipiku, prva takva ustanova u Hrvatskoj financirana iz Državnog proračuna čija su iskustva u radu s više od 3600 korisnika uvelike pomogla. Uz veteranske centre u Šibeniku, Sinju i Petrinji, ove godine s radom će početi i četvrti centar u Daruvaru, a realizaciju tog projekta osigurano je sveukupno 45 milijuna eura od čega 85 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sva četiri centra s ukupno 620 ležaja moći će primiti godišnje više od 12 tisuća korisnika kroz višednevne ili dnevne programe, a do sada je usluge centara u Šibeniku i Sinju koristilo 1540 korisnika, a odnedavno su među korisnicima i ranjenici iz Ukrajine.

Izvor: branitelji.gov.hr
Foto: HINA/Damir Senčar

Skip to content