Otvoren Veteranski centar u Sinju

Svečano je otvoren Veteranski centar u Sinju, drugi od ukupno četiri takva centra izgrađena u okviru projekta “Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj” Ministarstva hrvatskih branitelja. Projektom iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020., vrijednim 45 milijuna eura, uz ovaj je izgrađen i u funkciji Veteranski centar u Šibeniku te se čeka otvaranje istih i u Daruvaru te Petrinji.

“Na ovaj način spajamo ključan doprinos hrvatskih branitelja s onim što nam je donijelo članstvo u Europskoj uniji”, istaknuo je dan ranije premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, a na samom otvorenju je naglasio kako će se iz nove financijske perspektive 2021.-2027. uložiti dodatna sredstva u još tri veteranska centra.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je skoro otvaranje i trećeg ovakvog centra u Petrinji gdje su građevinski radovi završeni.
„Ono što je jako važno je da iskustva koja imamo u dosadašnjem radu, prvotno iz Doma hrvatskih veterana u Lipiku koji je u funkciji od 2017. godine, sada i Šibenika, implementiramo ovdje u Sinj“, rekao je Medved.

Novootvoreni Veteranski centar će braniteljsko-stradalačkoj populaciji iz Domovinskog rata na jednom mjestu omogućiti niz usluga kroz posebno prilagođene rehabilitacijske i rekreacijske programe, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Radit će se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije. Ustanove ovakvog socijalno-rehabilitacijskog karaktera, koje omogućavaju pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu, socijalna su inovacija u hrvatskom društvu.
Centar se nalazi na prostoru bivše vojarne, a na površini od 4800 četvornih metara ima 130 ležaja u dvokrevetnim sobama i sobama za stopostotne invalide, brojne sadržaje i usluge koje će moći koristiti više od 2500 korisnika godišnje.

Kada je riječ o projektima Socijalno uključivanje i zdravlje, SAFU je do sada ugovorio 353 projekta diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti 646 milijuna eura, od čega 87% iznose bespovratna sredstva. Od toga je na području Splitsko-dalmatinske županije ugovoreno sedam projekata, ukupno vrijednih 26 milijuna eura (17 milijuna eura bespovratnih sredstava).

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.

Skip to content