Otvorena dograđena zgrada Doma za starije osobe Buzet

U Buzetu je otvorena dograđena zgrada Doma za starije osobe koja je realizirana u sklopu EU projekta “Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta”.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić čestitao je domaćinu na realizaciji ovog hvalevrijednog projekta koji je sagrađen u planiranom roku.

„Danas urbana sredina ne može funkcionirati bez Doma za starije, a posebno s obzirom na rastuće stanovništvo starije dobi i tu treba ponuditi kvalitetan odgovor. Taj je odgovor ponudio Grad Buzet kako bi omogućio kvalitetnu socijalnu uslugu i dostojanstvenu starost svih lokalnih stanovnika“,  poručio je ministar Piletić kazavši kako primjer izgradnje buzetskog Doma uz pomoć europskih sredstava treba biti primjer i drugima.

Zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika istaknuo je kako je Istarska županija jasno odredila svoje prioritete u ovome mandatu i kako je socijalna skrb, uz zdravstvo i obrazovanje, na samome vrhu.

„Ulaganje u Domove za starije osobe je od suštinskog značaja za osiguravanje kvalitetnog života naših sugrađana treće životne dobi. Županija kontinuirano pokazuje razumijevanje za potrebe koje postoje diljem naše Istre, te sukladno proračunskim mogućnostima našim gradovima i općinama pružamo konkretnu financijsku pomoć, što je upravo razvidno kroz projekte izgradnje i dogradnje domova za starije“, zaključio je zamjenik župana.

Gradonačelnik Grada Buzeta Damir Kajin kazao je kako je ovo veliki dan za sve Buzećane te se zahvalio svim partnerima i svim radnicima koji su bili uključeni u realizaciju projekta i zdravstvenim djelatnicima koji čine sastavni dio Doma za starije.

Dogradnjom i rekonstrukcijom zgrade Doma za starije dobilo se 1.328 četvornih metara neto površine na dvije etaže, a osigurana je izgradnja institucionalnog dijela za čak 36 novih korisnika i izgradnja izvaninstitucionalnog dijela, cjelodnevnog boravka za 16 korisnika, poludnevnog boravka za 19 korisnika te prostorije za potrebe pružanja postojeće usluge pomoći u kući. Na raspolaganju su i sobe za odmor što će starijima omogućiti dulji boravak u vlastitim domovima, odnosno što kasniji odlazak u instituciju. U sklopu projekta nabavljena su i dva vozila za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste uslugu boravka te jedno vozilo za obavljanje usluge pomoći u kući.

Na svečanom događanju sudjelovao je pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Filip Dujmović.

Izvor: župan.hr

Skip to content