Otvoreno Malo rimsko kazalište u Puli

Malo rimsko kazalište, jedan od najvećih projekata u kulturi u Hrvatskoj vrijedan više od tri milijuna eura, svečano je otvoren u petak u Puli. Obnovom antičkog spomenika kulture koji je gotovo dva desetljeća bio zatvoren za javnost, Pula je dobila novu ljetnu pozornicu čija povijest seže dvije tisuće godina u prošlost.

Prilikom svečanog otvorenja, prikazana je povijest Pule kroz poseban program, a i brojni ugledni Puležani i kulturni djelatnici kroz svoje su viđenje kazališta pokazali što je ono značilo za njih nekada i kakav mu je potencijal.

Proglašavajući taj jedinstveni antički spomenik otvorenim, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo „obnovom dragulja naše bogate kulturne baštine, koji smo naslijedili od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije, kulture koju su velikim dijelom preuzeli naši hrvatski predci i sačuvali nam vrhunske spomenike glasovitog rimskog graditeljskog umijeća“.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić kazao je kako je ovo veliki dan za Puli te kako je ovo najljepši prostor za kazališne i koncertne događaje u ovom djelu Europe. Stoga, smatra on, ovo će puno značiti i Puli i Istri te Hrvatskoj u privlačenju novih turista i kulturnih događaja te kako nije jednostavno obnoviti kulturnu baštinu.

Pulski gradonačelnik Filip Zorčić ustvrdio je kako je svako otvorenje kazališta velika stvar te dodao kako arhitektura i kultura mogu upravo na najbolji mogući način spajati povijest, budućnost i sadašnjost.

Ravnatelj Arheološkog muzeja rekao je kako se večeras svečano obilježava to što smo jednog od najvažnijih antičkih spomenika u Hrvatskoj vratili izvornoj svrsi i funkciji.

Na projektu rekonstrukcije, koji je jedan od najvećih projekata u kulturi u posljednjih dvadesetak godina i čija je vrijednost viša od tri milijuna eura, radili su interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti. Ministarstvo kulture i medija sudjelovalo je u obnovi s 1,6 milijuna eura, 1,1 milijuna eura osigurano je putem fondova Europske unije (SAFU/MRRFEU), dok je ostatak sredstava osigurao Arheološki muzej Istre.

U prvom stoljeću naše ere, Malo rimsko kazalište služilo je kulturnim potrebama tadašnjeg stanovništva Pule. Primalo je između 3.000 i 5.000 ljudi, a u obnovljenu verziju danas, u skladu s modernim standardima sigurnosti, stane oko 1.250 osoba. Kazalište se i u moderna vremena koristilo, poput obližnje Arene, ali je dotrajalost zahtijevala sveukupnu obnovu, do koje je na koncu došlo.

Kao i nekad u antičko doba, Malo rimsko kazalište bit će medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika. Nakon gotovo dva desetljeća zapuštenosti ono je obnovljeno, kako je više puta istaknuto, kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu je iznimna pažnja posvećena tome da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine.

Izvor: hina.hr

Skip to content