Otvoreno novo turističko pristanište Sakadaš u PP Kopački rit

Na svečanom otvorenju u Kopačkom ritu, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo što se takav „biser“ nalazi na području županije, za koju smatra da postaje najjača turistička kontinentalna destinacija.

„Gospodarska grana koju trebamo iskoristiti, uz poljoprivredu, jest turizam na kojem ćemo jako puno raditi u budućnosti. Zato naša turistička zajednica i Upravni odjel za turizam rade vrlo kvalitetne projekte i programe koji će biti predstavljeni javnosti i onima koji će podupirati one koji se žele baviti turizmom i investirati u njega“, župan Anušić je pojasnio plan brendiranja Županije.

Ravnatelj JU PP Kopački rit Tomislav Bogdanović je naglasio kako izgradnja pristaništa omogućuje sigurniji način prihvata gostiju i ukrcavanja na brodova.
„Imamo i četiri nova čamca čiji je zajednički kapacitet kao još jedan brod koji plovi Kopačkim ritom. Samonivelirajući ponton napravljen je u Francuskoj, a projekt obuhvaća i upravljanje različitim grupa posjetitelja i infrastruktura je za sve prilagođena“, kazao je Bogdanović.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je projekt kroz nacionalnu komponentu s 1,3 milijuna kuna.

\”To je samo jedan projekt kojim financijski pratimo Kopački rit, sufinanciramo i prijemni posjetiteljski centar u dvorcu Tikveš. Ovo je uspješan projekt u zaštiti prirode\”, kazala je Vlatka Gulan Zetić, voditeljica Službe zaštite prirode iz Fonda.

Igor Krajtmajer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pozvao je građane na dolazak u PP Kopački rit kako bi se ponovno povezali s prirodom.  
\”Sada imamo i moderno pristanište s elektročamcima za što manje ometanje prirodnog sklada, ptica i ostalog živog svijeta. To je pravo održivo posjećivanje kakvo bi trebalo izgledati\”, rekao je Krajtmajer.

„Uz valorizaciju prirodne baštine unutar PP Kopački rit imamo još 20 projekata revitalizacije kulturne i prirodne baštine Slavonije i Baranje s ulaganjima preko 457 milijuna kuna, a na području Osječko-baranjske županije SAFU je dosad s korisnicima ugovorio 114 projekata ukupne vrijednosti 2,3 milijarde kuna“, izjavila je pomoćnica ravnatelja SAFU-a Matea Radić.

Također, drugi vrlo vrijedan projekt, kojim će se modernizirati ponuda i posjetiteljsko-edukativni sadržaj Parka je rekonstrukcija i opremanje u već spomenutom Prezentacijsko – edukacijskom centru Tikveš. Navedenim će se projektima doprinijeti povećanju fluktuacije posjetitelja, kao i daljnjem razvoju ovog jedinstvenog područja.

Skip to content