Pakrac: obilazak Spahijskog podruma i budućeg Medicinskog centra za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam

U Pakracu je održana početna konferencija projekta „Žena spretna, starost sretna“, čiji je nositelj Grad Pakrac, a partneri Centar za socijalnu skrb Pakrac i Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Požega. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, u okviru poziva ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA – FAZA III.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je naglasila važnost ovog, kako ga naziva, emotivnog i humanog projekta.
„Često stari, nemoćni ostaju zapostavljeni, a neki i zaboravljeni. Mi smo malen grad, ali imamo 42 naselja, koja jednostavno moramo pokriti. Tu se vi nazočne žene o njima brinete, a svi mi koji smo u projektu imamo osjećaj da postajete dio njihovih obitelji, a korisnici dio vaših. Želimo da ovo bude višegodišnji projekt, kako bi korisnici i žene koje su zaposlene kroz program ZAŽELI mogli dugoročnije planirati svoje radno mjesto i imati dugoročniji ugovor o radu.“

V.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić je istaknuo kako je program ZAŽELI hvalevrijedan te kao takav prepoznat i od strane Europske komisije.
„Stariji ljudi ostaju u svojoj kući, a program ZAŽELI jako puno pomaže u tome. Radio sam na mnogo projekata, ali ZAŽELI se pokazaostvarno kao jedan od najboljih. Europska unija i Europska komisija su ga prepoznale, a naša iskustva se prenose i u druge zemlje.“

Po završetku konferencije, upriličen je obilazak objekta Spahijskog podruma čija se rekonstrukcija provodi u sklopu projekta  ”Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)” te objekta nekadašnje zgrade Prve zemaljske umobolnice u Pakracu za čiju se rekonstrukciju izrađuje dokumentacija u sklopu projekta ”Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu”. Oba su projekt financirana iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. (OPKK), a njihova je vrijednost nešto više od devet milijuna eura.

„Nakon rekonstrukcije i obnove, Spahijski podrum će postati središnji objekt kulturno-turističke ponude grada Pakraca, promovirajući graševinu i tradiciju bačvarstva i svjetski znamenitih bačvi od slavonskog hrasta, dok će se u zgradi Prve zemaljske bolnice u Pakracu uspostaviti Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam za koji se u sklopu projekta izrađuje projektno – tehnička dokumentacija“, izjavio je Jelić.

U okviru OPKK, Grad Pakrac je kao korisnik dosad ugovorio već navedena dva projekta ukupne vrijednosti više od devet milijuna eura, od čega su 7,6 milijuna eura bespovratna sredstva, a na području cijele Požeško-slavonske županije SAFU je dosad u okviru OPKK s korisnicima ugovorio 22 projekta ukupne vrijednosti gotovo 68 milijuna eura, od čega 53,4 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Skip to content