Phare 2005: ostvaren značajan napredak na svim područjima statistike

U provedbi projekta vrijednog 4,63 milijuna eura od listopada 2007. sudjelovao je DZS u suradnji sa Saveznim uredom za statistiku Njemačke, Statistikom Danske te austrijskim konzorcijem Hulla & Co. Human Dynamics.

Ravnatelj DSZ-a Ivan Kovač kazao je da je svrha projekta bila povećati administrativni kapacitet DZS-a u prihvaćanju pravne stečevine EU na području statistike, odnosno restrukturiranje hrvatskog statističkog sustava u skladu sa zahtjevima europskog statističkog sustava.

Usklađivanje je tako provedeno u područjima poslovne statistike, društvene statistike, nacionalne klasifikacije djelatnosti, statističkog poslovnog registra, nacionalnog računa, statistike poljoprivrede te Intrastata – statistike robne razmjene među zemljama članicama Europske unije, dodao je Kovač.

Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, zahvalila je korisničkoj instituciji, projektnim partnerima i Delegaciji Europske komisije na suradnji te uspješnoj provedbi ovog složenog projekta, koji se sastoji od tri twinning ugovora, ugovora za pružanje usluga i ugovora o nabavi informatičke opreme.

Također je podsjetila na važnost twinning projekata za RH kojima se potiče međuinstitucionalna suradnja i razmjenjuje iskustvo.

“Dosada smo iz EU pretpristupnih programa ukupno ugovorili 78 twinning projekata, ukupne vrijednosti 57,4 milijuna eura. Slijedi ugovaranje 20 twinning-a u sklopu programa IPA 2007, za što je osigurano 14,1 milijun eura”, naglasila je Tufekčić.

Važnost ovog projekta posebno je istaknuo Paolo Berizzi, voditelj odjela za provedbu projekata u Delegaciji Europske komisije, koji je kazao da je “statistika temelj za raspravu o svim poglavljima u procesu pristupanja Europskoj uniji”.

“Projekt je pomogao Hrvatskoj da razvije to područje, no potrebni su i daljnji napori”, rekao je Berizzi.

Zatvaranje pregovora Hrvatske o poglavlju statistike očekuje se narednih mjeseci, možda već idućeg mjeseca, rečeno je na predstavljanju. 

Skip to content