Pilot-projekt e-Škole drugi najbolji projekt kohezijske politike u EU

U Portugalu su dodijeljene nagrade REGIOSTARS 2022. za najbolje projekte kohezijske politike iz Europske unije, a među dobitnicima je i hrvatski pilot-projekt e-Škole kojemu je ove godine dodijeljeno drugo mjesto, nakon što je 2020. godine osvojio prvo mjesto na istom natjecanju.

Tim su se projektom osigurale informatička oprema i digitalni obrazovni alati za 151 osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj. Njime je omogućeno stručnije upotrebljavanje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poučavanju i učenju u 10 % škola u državi. Uz stalnu potporu i osposobljavanje nastavnika i ravnatelja, sveobuhvatni pristup koji proizlazi iz projekta pomogao je osigurati njegovu dugoročnu održivost.

„Nagrada je još jedan dokaz da je naš pristup digitalizaciji obrazovnoga sustava, koja u fokus stavlja nastavnika i učenika, a ne tehnologiju, prepoznat kao primjer dobre prakse kako među našim korisnicima, tako i na razini EU. Trenutno provodimo veliki projekt e-Škole koji završava u listopadu 2023. Ujedno radimo na novome projektu koji će biti svojevrsna nadogradnja e-Škola, s posebnim naglaskom na informacijsku i digitalnu pismenost te digitalne vještine, neophodne kako bi naši učenici postali osviješteni korisnici i sukreatori sutrašnjice“, istaknuo je zamjenik ravnatelja CARNET-a Juraj Bilić.

Europska komisija od 2008. godine organizira natjecanje REGIOSTARS na godišnjoj bazi, a nagrade su postale europska oznaka izvrsnosti za projekte financirane iz sredstava kohezijske politike EU-a koji se odlikuju inovativnim i uključivim pristupom regionalnom razvoju. Natječaj potiče regije da provode sve učinkovitiju kohezijsku politiku EU-a. Svake se godine stotine projekata natječu u pet kategorija kao i u zadanoj temi godine. U kategoriji nagrade po izboru javnosti građani mogu svoj glas dati jednom od finalista. Od 2023. nadalje kategorije će biti povezane s ciljevima politike za programsko razdoblje 2021. – 2027. Nadalje, postupak odabira pobjednika odvijat će se u dva koraka, pri čemu će se finaliste pozivati na završno predstavljanje projekta pred ocjenjivačkim odborom tijekom Europskog tjedna regija. Svečanosti dodjele nagrada održavaju se u državama članicama po rotacijskome modelu pa će tako 2023. godine domaćin biti grad Ostrava u Češkoj.

Kratak video projekta e-Škole možete pogledati ovdje.

Izvor: Službena web stranica Europske komisije

Skip to content